Звіт Liberties: Свобода преси неухильно знижується в країнах Євросоюзу
Звіт Liberties: Свобода преси неухильно знижується в країнах Євросоюзу

Звіт Liberties: Свобода преси неухильно знижується в країнах Євросоюзу

За даними експертів, тривожні тенденції, виявлені раніше, збереглися у 2023 році.

Свобода ЗМІ знижується в усьому ЄС і «небезпечно близька до межі перелому» в кількох країнах, ідеться в щорічному звіті Союзу громадянських свобод для Європи (Liberties). Про це пише The Guardian, звернуло увагу видання LB.ua.

Liberties готував звіт у співпраці з 37 правозахисними організаціями в 19 країнах. За даними експертів, тривожні тенденції, виявлені раніше, збереглися у 2023 році, хоча нове загальноєвропейське законодавство може сприяти покращенню ситуації, якщо буде реалізовано належним чином.

«Свобода ЗМІ, очевидно, неухильно знижується в ЄС — у багатьох країнах внаслідок навмисного заподіяння шкоди або нехтування з боку національних урядів, — заявила Єва Саймон, старша офіцерка із захисту прав у Liberties.  — Зменшення свободи ЗМІ йде рука об руку з погіршенням верховенства права. Між ними існує тісний зв’язок. Це підручник авторитарних режимів».

У 2023 році європейський медіаландшафт продовжував відзначатися значною концентрацією медіавласності, неадекватними правилами щодо прозорості власності та численними загрозами для незалежності та фінансів державних ЗМІ, зазначають автори звіту.

Правозахисники задокументували численні випадки погроз, залякувань, стеження та насильства щодо журналістів у кількох державах-членах ЄС, а також обмеження свободи слова та доступу до інформації в усьому блоці.

Зокрема, журналісти в Хорватії, Франції, Німеччині, Греції та Італії зазнали фізичних нападів, а в Угорщині та Словаччині — образ та погроз із боку політиків.

У Румунії та Швеції поліція не розслідувала належним чином напади на журналістів, а у Франції та Болгарії поліцейські самі нападали на представників преси. У Німеччині, Греції, Нідерландах і Польщі проти журналістів використовували шпигунські програми. У Словаччині прем’єр-міністр Роберт Фіцо «перервав будь-який зв’язок» із чотирма медіа, звинуваченими у «відкритій демонстрації ворожого ставлення». В Угорщині державні ЗМІ перебувають під тотальним контролем уряду країни, а в Польщі суспільне мовлення стало заручником боротьби між чинною владою та опозицією.

У своєму звіті Liberties рекомендувала Європейській комісії стежити за тим, як у країнах-членах ЄС дотримуються нового Закону про свободу ЗМІ в Європі , який, за словами Саймон, створив правову основу для покращення свободи ЗМІ.

«Багато залежатиме від національних урядів і органів влади, але закон означає, що справи тепер можуть бути передані в Європейський суд, який вирішуватиме, що насправді означають незалежність ЗМІ, стеження за журналістами тощо», — сказала представниця Liberties.

Читайте також:

  • Європарламент ухвалив Європейський акт свободи медіа: що він забезпечує
  • Європарламент закликав не починати переговори про вступ Грузії до ЄС через її закон про «іноагентів»
  • Видання Politico виявило, що 16 євродепутатів співпрацювали з ресурсом Медведчука «Голос Європи»
  • Росія розгорнула нову пропагандистську кампанію проти Франції і Макрона, — ЄС

Фото: Civil Liberties Union for Europe / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом