«Акула-привид» прийде на допомогу: для ВМС Австралії створили прототип надвеликого підводного дрона Ghost Shark
«Акула-привид» прийде на допомогу: для ВМС Австралії створили прототип надвеликого підводного дрона Ghost Shark

«Акула-привид» прийде на допомогу: для ВМС Австралії створили прототип надвеликого підводного дрона Ghost Shark

Компанія Anduril Industries Australia представила прототип надвеликого безпілотного підводного апарату Ghost Shark, розробленого на замовлення ВМС Австралії.

Як зазначено в інформаційному повідомленні Australian Defence Magazine, у рамках партнерства з Міністерством оборони Австралії компанія Anduril Industries Australia, випереджаючи раніше анонсовані терміни, представила прототип свого надвеликого безпілотного підводного апарату Ghost Shark (XL-AUV), хоча раніше очікувалося, що його презентація відбудеться десь до кінця 2025 року, повідомляє АрміяInform.

Як вказується, розробка цього прототипу обійшлася в $100 млн, а в програмі використовувалися «нові методи гнучкої розробки, що масштабується», включаючи 3D-друк деталей виробу.

Зовнішній вигляд Ghost Shark відрізняється від раніше продемонстрованих прототипів, має велику схожість з американським підводним безпілотником Boeing Orca, випробування якого у ВМС США почалися в грудні минулого року (ВМС США сподіваються спочатку використовувати Orca як тральщика, а потім, можливо, розширити його завдання, включивши в них підводне спостереження та/або радіоелектронну боротьбу).

Однак, на відміну від австралійської Ghost Shark, програма розробки американського безпілотника Boeing Orca перевищила спочатку запитаний бюджет і коштувала $242 млн, за даними Рахункової палати США.

У своїй заяві для ЗМІ, голова ВМС Австралії віцеадмірал Дж. Марк Хаммонд був обережний, коли мова зайшла про потенційне майбутнє місії Ghost Shark, вказавши, що «такі безпілотники будуть одним з інструментів, які розробляються на користь ВМС для патрулювання та захисту наших океанів та нашого зв’язку зі світом».

Однак він зазначив, що розвідка, спостереження та рекогносцировка (ISR) — найбільш підходяща роль для Ghost Shark, не виключаючи при цьому функцію підводного удару, боротьбу з мінами супротивника. Водночас представниками австралійських ВМС було зазначено, що цей безпілотник значною мірою покладатиметься на штучний інтелект (ШІ), щоб забезпечити автономне виконання своїх завдань.

«Ми неймовірно швидко просуваємося за цією програмою у тісній співпраці з нашими ASCA (Advanced Strategic Capabilities Accelerator), DSTG (Defence Science and Technology Group) та партнерами з ВМС», – сказав Девід Гудрич, генеральний директор Anduril Industries Australia.

Відомо, що Ghost Shark здатний працювати на глибині до 6 тисяч метрів та залишатися під водою протягом 10 днів.

Зростає кількість великих і надвеликих UUV (безекіпажних підводних апаратів). Сполучені Штати спочатку встановили лідерство, але тепер їм кидає виклик Китай. Інші країни мають значні проєкти, зокрема Австралія зараз активно розвивається. Ця графіка є простим порівнянням розмірів більшості великих проєктів у всьому світі. Малюнок H.I. Sutton

«Завдяки своїй дальності, скритності та стійкості Ghost Shark зможуть діяти по всьому Індо-Тихоокеанському регіону», — заявив контрадмірал ВМС Австралії Пітер Куїнн.

Створення Ghost Shark є частиною інвестицій уряду Австралії у розмірі $74,62 млрд у розробку та придбання засобів ведення підводної війни та нових безпілотних морських транспортних засобів. Цей проєкт повністю орієнтований на використання національної економіки.

«42 австралійські компанії зараз працюють над Ghost Shark, який спроєктований та вироблений в Австралії. Ми плануємо налагодити широкомасштабне виробництво в Австралії для ВМС країни, а потім експортувати його нашим союзникам та партнерам у всьому світі», — сказав Шейн Арнотт, старший віцепрезидент з інжинірингу в Anduril Industries Australia.

У рамках презентаційної церемонії прототипу Ghost Shark демонструвався апарат Dive-LD. Він виступає в ролі експериментального зразка при створенні фірмою Anduril трьох дослідних зразків XL-AUV до 2025 р. На початку цього року Anduril Industries придбала стартап Dive Technologies — розробника та виробника підводних дронів Dive-LD, а влітку заснувала Anduril Australia для взаємодії з RAN (Royal Australian Navy) та DSTG (Defence Science and Technology Group).

Під час церемонії контрадмірал ВМФ Австралії Пітер Куїнн пояснив, що Dive-LD буде використовуватися для експериментів, тестування та перевірки потенційних можливостей, щоб краще визначити, якими будуть концепції операцій та місії Ghost Shark. Кожен із трьох запланованих прототипів буде ітеративним, що означає, що системи відрізнятимуться відповідними можливостями та поступово розвиватимуться.

Dive-LD, важить 2,8 тонни і має довжину 19 футів (5,6 метра).

Источник материала
Поделиться сюжетом