"Шукають слабину": чи буде наступ ЗС РФ на Харківському напрямку, — Синєгубов
"Шукають слабину": чи буде наступ ЗС РФ на Харківському напрямку, — Синєгубов

"Шукають слабину": чи буде наступ ЗС РФ на Харківському напрямку, — Синєгубов

Російське командування десять місяців поспіль тримає 100-тисячне угрупування на схід від Харкова. Військові ЗС РФ, виснажені боями, відходять, а замість них з'являються свіжі резерви. Протягом останніх днів ворог проводить по 5-10 атак на 160-кілометровій лінії фронту.

ЗС РФ дійсно зібрали 20 тисяч осіб неподалік від російсько-українського кордону під Харковом. Однак їх не планують кидати у наступ на обласний центр, а натомість розтягуються по інших ділянках фронту. Тим часом східніше ворог час від часу штурмує, щоб виявити можливе слабке місце української лінії оборони. Про можливість наступу на Харків голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів на сторінці Facebook.

Синєгубов пояснив, що відбувається на північ та на схід від Харкова: що планує ворог та які сили зібрав. Зокрема, на північ від Харкова кількість росіян не збільшується протягом останніх 10 місяців — їх там близько 20 тис., згідно з даними Генштабу. Там дійсно з'являються свіжі підрозділи ЗС РФ, однак їх не накопичують для наступу на Харків, а відразу перекидають на інші ділянки фронту. Наприклад, війська з-під Харкова командування ЗС РФ відправляє під Куп'янськ, Лиман чи у Донецьку область.

Важливо Амбітне рішення: в ISW проаналізували можливість наступу ЗС РФ на Харків

"Там спочатку йде накопичення, після того ці війська передислоковуються. Там є логістична розв'язка, аеропорт, підвезення боєприпасів та інше", — заявив посадовець.

На схід від Харкова російське командування зібрало 100-тисячне військо: його появу зафіксували 10 місяців тому. Протягом останніх двох місяців ворог здійснює ротацію підрозділів. З лінії боїв відводять старі частини, які втратили боєздатність, а замість них приходять нові, які пройшли бойове злагодження, — заявив голова ОВА.

На сьогодні є штурмові дії росіян і на Куп'янському, і на Лиманському напрямках, — відзначив Синєгубов. При цьому темпи штурмів змінюються: наприклад, 29 квітня було 5 штурмів під Лиманом і 15 під Куп'янськом. А вже 30 квітня — 9 та 0 спроб атак відповідно. Подібні бойові дії можуть свідчити про те, що ворог намагається відшукати слабке місце в обороні на сході Харківської області.

"Вони випробовують позиції наших військових для того, щоб виявити слабину", — пояснив чиновник.

Згідно з даними Генштабу ЗСУ, у ранковому звіті 30 квітня вказувалось, що ЗС РФ атакували 3 рази під Куп'янськом та 16 — під Лиманом. Добою раніше було 7 і 9 атак відповідно, а дві доби тому — 4 та 14. На онлайн-карті DeepState можна побачити, що від села Кам'янка на Харківщині до Білогорівки на Луганщині ворог атакує у шести точках, а лінія боїв простягається на близько 160 км.

Наступ на Харків - ситуація на лінії фронту Куп'янськ-Лиман станом на 30 квітня
Фото: DeepState

Наступ на Харків — деталі

Зазначимо, наприкінці березня 2024 року росЗМІ опублікували повідомлення, яке начебто отримали від джерел з оточення президента РФ Володимира Путіна. Джерела запевняли, що наступною ціллю Кремля буде Харків — на нього планують наступати і окупувати. Про це ж говорив президент України Володимир Зеленський: згідно з даними розвідки, можливий наступ на обласний центр, при чому для цього проведуть нову мобілізацію у РФ.

23 квітня заступник командира 3 ОШБр Максим Жорін прокоментував один з ударів ЗС РФ по Харкову, коли росіяни поцілили по телевежі. На його думку, це може свідчити про підготовку до наступальних дій.

Тим часом російське командування щодня обстрілює місто з різних видів зброї, найбільше — авіаційними бомбами. 30 квітня ЗС РФ запустили дві керовані авіабомби, які вдарили по двох районах: в ОВА підтвердили, що є загиблі.

Теги по теме
война Харьков Харьковская область
Источник материала
Поделиться сюжетом