Комітет ООН визнав порушенням прав людини нав’язування громадянства РФ жителям Криму
Комітет ООН визнав порушенням прав людини нав’язування громадянства РФ жителям Криму

Комітет ООН визнав порушенням прав людини нав’язування громадянства РФ жителям Криму

Комітет ООН з прав людини визнав, що нав’язування російського громадянства жителям тимчасово окупованого Криму є дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

"Нав’язування російського громадянства жителям тимчасово окупованого Криму є дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини. Це визнав Комітет ООН із прав людини. Також Комітет встановив, що РФ незаконно переміщує громадян України з Кримського півострова на свою територію для відбування покарання, що теж є порушенням прав людини", - зазначив Лубінець.

Він підкреслив, що комітет ООН розглянув індивідуальні скарги від трьох українських громадян. Один з них був затриманий ще до захоплення півострова і потім засуджений за російським законодавством. Інші двоє були засуджені до окупації Криму, згодом їм змінили вироки на підставі російського Кримінального кодексу. Усім трьом навʼязали російське громадянство і відправили відбувати покарання на території РФ.

Комітет ООН визнав, що РФ дійсно порушила права людини відповідно до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, учасницею якого вона є.

Зокрема, затримання РФ українських громадян є свавільним, оскільки вони були засуджені за дії, вчинені до того, як РФ поширила своє кримінальне законодавство на Крим. Переведення громадян України до РФ для відбування там покарання було незаконним. Примусове надання російського громадянства також порушило права українських громадян і є дискримінацією за національною ознакою.

За словами Лубінця, комітет вважає, що громадянство особи є важливим компонентом її ідентичності і що захист від свавільного або незаконного втручання в особисте життя включає захист від примусового нав'язування іноземного громадянства.

"Висновок Комітету ООН з прав людини можна назвати без перебільшення історичним. Адже формується серйозне підґрунтя для подальших рішень Європейського суду з прав людини в подібних кримських справах. Цей висновок є прецедентом на міжнародній арені та створює підстави для подальшої відповідальності РФ за всі порушення", - наголосив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, Лубінець прокоментував інформацію про "тимчасовий відступ" України від Конвенції з прав людини.

Теги по теме
Россия Крым ООН
Источник материала
Поделиться сюжетом