Не порівнюйте з іншими. 9 помилок, яких мами повинні уникати у спілкуванні з дітьми
Не порівнюйте з іншими. 9 помилок, яких мами повинні уникати у спілкуванні з дітьми

Не порівнюйте з іншими. 9 помилок, яких мами повинні уникати у спілкуванні з дітьми

​​Материнство – це особливий шлях, тож жінкам варто бути готовими і до невдач, запевняють експерти. Вони радять не впадати у відчай у випадку виникнення помилок. Зокрема, мамам варто навчитися не порівнювати своїх дітей з іншими, дотримуватися встановлених правил та знаходити час на себе. 

Також фахівці рекомендують зберігати спокій і підготуватися до уроків, які потрібно винести із ситуацій, що складаються. Тimesofindia зібрало 9 помилок, яких повинні уникати мами у спілкуванні з дітьми. Детальніше читайте далі. 

​Мами ненавмисно порівнюють своїх дітей з іншими

Порівняння дітей з їхніми братами і сестрами, однолітками або вимоги до нереалістичних стандартів можуть підірвати самооцінку малюків та викликати нездорову конкуренцію чи образу. Кожен хлопчик чи дівчинка унікальні своїми сильними та слабкими сторонами та темпами розвитку, і порівняння їх може призвести до відчуття неадекватності чи негідності. Фахівці радять зосередитися на увазі до індивідуальності кожної дитини, її талантів і підтримці росту та розвитку без порівнянь.

Мами, які надмірно опікуються своїми дітьми

Надмірна опіка виникає, коли мами надмірно втручаються в життя своїх дітей, намагаючись контролювати кожен аспект їхніх переживань і рішень. Це може перешкоджати розвитку незалежності, стійкості та навичок вирішення проблем. Хлопчики та дівчатка можуть стати надмірно залежними від своїх батьків, особливо коли це стосується прийняття рішень. Натомість, експерти радять знайти баланс між підтримкою та керівництвом, даючи малюкам свободу досліджувати, вчитися на помилках і розвивати самостійність.

​​Мами, які ігнорують емоційні потреби своїх дітей​

Ігнорування емоційних потреб дітей може мати довгострокові наслідки для їх психічного здоров’я та благополуччя. Мами мають створити сприятливе середовище, в якому хлопчики та дівчатка почуватимуться в безпеці, висловлюючи свої почуття, занепокоєння та не боячись бути засудженими чи відкинутими. Експерти радять перевіряти дитячі емоції, активно слухати, пропонувати співчуття та розуміння, що допомагатиме розвивати емоційний інтелект та стійкість.

Встановлюючи правила, мамам варто дотримуватися їх першими​

Непослідовність у дисципліні може заплутати дітей і підірвати ефективність поведінкових очікувань і наслідків. Фахівці радять встановити чіткі правила, межі та очікування щодо поведінки, а також постійно дотримуватися їх, чесно та послідовно. Дотримуючись відповідних наслідків, мами можуть сприяти підзвітності, відповідальності та самодисципліні у своїх дітей.

Штовхати на перегони

Занадто багато позакласних заходів, уроків або зобов’язань для дітей може призвести до стресу, виснаження та зменшення якісного часу для сімейного спілкування та відпочинку. Експертки радять віддавати перевагу балансу та виділяти час для ігор та відпочинку, які сприяють творчості, уяві та соціальному зв’язку. Виховуючи збалансований спосіб життя, який включає як структуровані заняття, так і вільний час, мами можуть підтримувати загальний добробут і розвиток своїх дітей.

Нехтування доглядом за собою, подаючи неправильний приклад​

Коли мами нехтують доглядом за собою і ставлять потреби дітей вище своїх власних, це може призвести до вигорання, виснаження та образ. Натомість, експерти радять приділяти увагу своєму фізичному, емоційному та психічному здоров’ю, виділяючи час на хобі та інтереси, які заряджають енергією та омолоджують. Моделюючи практики догляду за собою та ставлячи пріоритетом своє благополуччя, мами можуть подавати позитивний приклад своїм дітям і розвивати здорову сімейну динаміку.

Контролювати надмірно дитину 

Керування домашніми чи навчальними завданнями дітей може створити надмірний тиск, стрес і тривогу, підриваючи їхню мотивацію та любов до навчання. Фахівці радять надавати підтримку та контролювати хлопчиків та дівчат у разі необхідності, але дозволяти їм самостійно брати на себе обов’язки та вчитися на своїх помилках. Створюючи сприятливе та заохочувальне середовище, мами можуть розширити можливості своїх дітей для розвитку внутрішньої мотивації, стійкості та мислення для зростання.

Нехтувати якісним проведенням часу

Нехтування якісно проведеним часом з дітьми через робочий графік або певні зобов’язання може напружити стосунки між батьками та дитиною. Експерти радять надавати перевагу змістовному, безперервному часу з малюками, участі в заходах, які їм подобаються, і сприянні відкритому спілкуванню та зближенню. Плекаючи міцні позитивні стосунки зі своїми синами та доньками, мами можуть створити відчуття безпеки, приналежності та довіри, що зміцнює сімейні зв’язки та сприяє загальному благополуччю.

Ігнорувати ознаки проблем із психічним здоров’ям

Ігнорування змін в поведінці, настрої чи успішності, може затримати своєчасне втручання. Фахівці радять бути пильними та активними у розпізнаванні та вирішенні потенційних ознак проблем із психічним здоров’ям, звертаючись за професійною допомогою та підтримкою, коли це необхідно. Ставлячи пріоритетом благополуччя своїх малюків, мами можуть гарантувати, що вони отримають необхідну підтримку, ресурси та втручання для емоційного та психологічного розвитку.

Раніше OBOZ.UA розповідав, про 10 батьківських помилок, які ви, ймовірно, допускаєте та як їх виправити.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом