Партнери мають ввести мито на товари з РФ для відшкодування збитків Україні - депутат
Партнери мають ввести мито на товари з РФ для відшкодування збитків Україні - депутат

Партнери мають ввести мито на товари з РФ для відшкодування збитків Україні - депутат

Країни-партнери мають ввести спеціальне мито на ввезення російських чи пов'язаних з РФ товарів, нафти та інших продуктів, а отримані кошти передавати в Фонд відшкодування збитків, завданих Україні.

На цьому наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики, член робочої групи, яка опрацьовує питання створення спецтрибуналу, Денис Маслов у інтерв’ю Укрінформу.

«Як відомо, Реєстр збитків дійсно запрацював і є першим складником комплексного міжнародного механізму відшкодування збитків», - зазначив він.

Депутат нагадав, що наступним кроком має стати створення компенсаційної комісії для розгляду заяв та визначення сум відшкодувань нашим громадянам.

Водночас третім етапом стане формування фонду, який має бути заповнений з різних джерел та забезпечувати виплати компенсацій.

«Безсумнівно, за понесені Україною та її громадянами збитки має платити злочинець. У цьому випадку йдеться не лише про відповідальність посадових осіб РФ, а й про відповідальність країни загалом», - підкреслив політик.

Парламентарій нагадав, що за різними даними, заморожені активи Росії становлять приблизно 300 мільярдів євро.

«Ми наполягаємо, щоб усі ці фінанси було передано Україні та спрямовано для цілей відшкодування. Проте слід усвідомлювати, що ці гроші потрібні державі й для інших важливих цілей... Є така можливість, що частина або навіть уся сума буде спрямована на потреби оборони», - зауважив голова комітету.

Маслов також відзначив, що внески, гранти країн-партнерів стануть другим джерелом наповнення Фонду відшкодування. Водночас третім джерелом наповнення фонду після перемоги стане економіка України.

«На мою думку, так як суверенних активів Російської Федерації не вистачить на відшкодування збитків, то ще деякі кошти мають надійти від компаній, структур і осіб, які пов'язані з Російською Федерацією, що перебувають під санкціями, а також від тих, які від них ухиляються», - наголосив депутат.

Він уточнив, що така ініціатива є досить тривалою для реалізації, але потрібно використати комерційні активи різних структур, наприклад, Газпрому, для відшкодування збитків громадянам та відновлення України.

«Я також вважаю, що країни-партнери мають ввести спеціальне мито, податок, на ввезення російських чи пов'язаних з РФ товарів, нафти та інших продуктів, а отримані кошти передавати в Фонд відшкодування збитків, завданих Україні. Такий приклад в історії вже є, тож не має бути великою проблемою перейняти та реалізувати цей досвід», - додав Маслов.

Як повідомляв Укрінформ, 2 квітня у Гаазі розпочав роботу Міжнародний реєстр збитків. Загалом очікується до 8 млн заяв від українців, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації.

Теги по теме
Украина Россия
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны