Польща розблокувала останній пункт пропуску: у ДПСУ пояснили, які обмеження залишаються
Польща розблокувала останній пункт пропуску: у ДПСУ пояснили, які обмеження залишаються

Польща розблокувала останній пункт пропуску: у ДПСУ пояснили, які обмеження залишаються

Про це 24 Каналу розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, зазначивши, що від польських прикордонників не надходила інформація щодо того, чи ця акція є тимчасовою. Раніше про поновлення блокування кордону протестувальниками вони повідомляли заздалегідь.

Є виняток

Речник ДПСУ нагадав, що коли польські фермери розпочинали блокування руху для вантажних транспортних засобів 9 лютого, то було не пропускали вантажівки на шістьох напрямках. Пізніше були розблоковані пункти пропуску "Краківець", "Шегині", "Устилуг", "Угринів".

Минулого тижня розблокували напрямок пункту пропуску "Ягодин". Це найбільший інфраструктурний напрямок на кордоні з Польщею, який може пропускати велику кількість вантажівок за добу в обох напрямках,
– пояснив він.

Після відкриття руху на пункті "Равва-Руська", більше немає напрямку, де б відбувалось масштабне блокування руху вантажівок. Водночас, за повідомленням польських прикордонників, на цьому напрямку не пропускатимуться вантажівки, які перевозять зернові культури.

"За винятком, якщо українське збіжжя слідуватиме транзитом. По інших напрямкам такої інформації не надходило", – підкреслив Демченко.

Рух відбувається скрізь

Після того, як поступово розблоковувались напрямки, почали зменшуватись черги з вантажівок на кордоні.

Зараз, за словами речника ДПСУ, на найбільшому інфраструктурному напрямку – пункт пропуску "Ягодин" за добу перетинає кордон приблизно 1300 вантажівок (в обидві сторони). На інших напрямках, які є інфраструктурно меншими, кількість вантажівок, що перетинає кордон, менша. Проте рух відбувається скрізь,

"Сподіваємося, що зараз блокування з боку польських фермерів не поновляться і рух відбуватиметься хоча б так, як зараз. Проте не можна виключати, що такі дії не поновляться, але на сьогодні про це невідомо", – наголосив Андрій Демченко.

Деблокування польсько-українського кордону

  • Протестувальники з Польщі 29 квітня відкрили усі раніше заблоковані ними пункт пропуску на кордоні з Україною. Цьому передували тривалі перемовини.
  • За інформацією міністра агрополітики України Миколи Сольського, попри розблокування кордону, переговори між міністерствами та асоціаціями продовжуватимуться далі.
  • Наразі досягнуті домовленості щомісяця обмінюватися цифрами щодо транзиту сільськогосподарської продукції задля контролю ситуації.
  • Блокування останнього пункту пропуску "Гребенне – Равва-Руська" було припинено 29 квітня. Раніше, 22 квітня, відкрився рух через найбільший пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ".
  • КПП "Медика – Шегині" і "Корчова – Краківець" було розблоковано 20 квітня, а "Догобичув – Угринів" – 16 квітня.
  • Нагадаємо, що блокування кордону з Україною польські протестувальники розпочали ще у листопаді 2023 року.
Теги по теме
Польща Госпогранслужба
Источник материала
Поделиться сюжетом