Попередження від Дурова та купа фейкових каналів: чому не варто довіряти Telegram
Попередження від Дурова та купа фейкових каналів: чому не варто довіряти Telegram

Попередження від Дурова та купа фейкових каналів: чому не варто довіряти Telegram

Після блокування чат-ботів від ГУР та СБУ довіра до месенджера різко впала. Це зайвий раз розбурхує конспірологічні чутки про вплив ФСБ на цей месенджер, каже військовий Сергій Братчук.

Ситуація з Telegram, який після нібито помилки, заблокував українські чат-боти ГУР та СБУ, є системною проблемою, яка виникла не сьогодні. Ця ситуація назрівала багато часу, а тепер просто проявила себе. Звичайно, повністю довіряти різним каналам в цьому месенджері не варто, адже серед них є багато пропагандистських, що керуються з території РФ. Про це в інтерв'ю Фокусу розповів речник української добровольчої армії "Південь" Сергій Братчук.

Він зазначає, що подібна поведінка з боку Telegram тільки зайвий раз розбурхує конспірологічні чутки про вплив ФСБ на цей месенджер. І це попри позицію власника Павла Дурова, що заявляє про себе, що є проєвропейською людиною.

"Можливо це було попередження з боку Дурова, а з іншого боку це наштовхує нас на те, що треба готуватися до можливих більш серйозних наслідків, — каже Братчук. — В першу чергу це стосується моїх колег, які тримають зв'язок з українцями на тимчасово окупованих територіях. На щастя, є ще інші канали для зв'язку та отримання інформації".

Проте в прояві такого "дзвіночка" треба готуватись до гіршого і шукати гідні альтернативи, каже військовий. Після таких випадків довіра до месенджера різко впала.

"Довіра падає і через безліч нібито українських каналів, що містять інформацію про ситуацію в українських містах, а самі адмініструються з території Росії, — зазначає експерт. Навіть якщо людям казати, що це фейкові канали з фейкової інформацією все одно деякі українці продовжують їх читати.

"Наші люди пишуть мені, щоб я допоміг закрити той чи інший канал, особливо це стосується одеситів, — каже Братчук. — Але я вже втомився їм котрий рік говорити, що така гидота керується не з України, а з території ворога, тому просто не треба на такі канали підписуватись, а люди не чують".

Нагадаємо, одночасно з блокуванням українських спецслужб зник й офіційний бот Легіону "Свобода Росії". Пресслужба ЛСР попередила, що росіяни вирішили використати ситуацію собі на користь та почали масово створювати "клони".

Раніше нардеп Микита Потураєв запропонував обмежити в Україні використання Telegram та TikTok. Він розкритикував месенджер за появу цензури лише за бажанням російської ФСБ.

Источник материала
Поделиться сюжетом