Пов'язаний із російськими олігархами завод у Латвії отримує гроші з єврофондів - ЗМІ
Пов'язаний із російськими олігархами завод у Латвії отримує гроші з єврофондів - ЗМІ

Пов'язаний із російськими олігархами завод у Латвії отримує гроші з єврофондів - ЗМІ

Підприємство Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca (RER), за яким стоять російські олігархи, наближені до Кремля, отримало з єврофондів 1,25 млн євро, а також претендує на фінансування з європейського Фонду відновлення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє латвійський мовник LSM

Свою частку мають у RER тісно пов'язані з Кремлем російські олігархи Андрій Бокарєв та Іскандер Махмудов, яких згадують найчастіше. Однак через ланцюжки підприємств співвласниками заводу є також російські бізнесмени Дмитро Комісаров і Кирило Липа. За даними Латвійського TV, цим чотирьом особам спільно належить 72% підприємства: Бокарєву і Махмудову приблизно по 18%, Комісарову – 20%, Липі – 16%.

Своєю чергою, усі четверо пов'язані з «Трансмашхолдингом» – вагонобудівним підприємством з РФ, яке включено до списку санкцій США і яке раніше на сайті RER згадувалося як партнер ризького заводу, для якого виробляються деталі в Ризі.

Кирило Липа як гендиректор «Трансмашхолдингу» ще в серпні минулого року, сидячи за одним столом з Володимиром Путіним, прозвітував про те, як іде бізнес, згадавши, що загалом у «новій ситуації» збитків немає. Він також розповів Путіну, що досі триває співпраця з країнами ЄС, наприклад, з угорським підприємством.

Більше того бізнес близьких до Кремля бізнесменів в юридичній особі RER отримує в Латвії єврофонди, щоб підвищити енергоефективність підприємства та покращити виробництво електрообладнання для поїздів.

У латвійському Центральному агентстві фінансів та договорів (CFLA), яке стежить за проєктами з використанням єврофондів, повідомили, що за одним проєктом компанія отримала виплату у січні 2024 року, за другим - у березні.

Крім того, завод також бере участь у дослідженні, яке співфінансується з Фонду відновлення – це також кошти ЄС. У ньому RER претендує на 156,5 тис. євро. І якщо попередні проєкти розпочалися до того, як РФ розв'язала повномасштабну агресію проти України, то цей – через пів року після початку вторгнення.

Про те, що завод взагалі реалізує проєкти з використанням фондів ЄС, Латвійське TV розповідало ще в минулому році. Проблема в тому, що в жодних латвійських регістрах ніхто з представників РФ не позначений як справжній бенефіціар в RER, оскільки це треба вказувати при більшій частці кожної персони – від 25% акцій і вище.

Водночас Бокарєв та Махмудов включені до санкційного списку США, що впливає на фінансовий сектор далеко за межами Сполучених Штатів. Проте влатвійському списку підприємств, пов'язаних із цими санкціями згаданих власників також немає.

В такій ситуації RER продовжував експортувати свою продукцію до РФ. Частина її поступово стала підпадати під санкції. Наприклад, з цього року до РФ не можна відправляти трансформатори та інші товари. Проте, згідно з експортними даними, продукція RER продовжувала надходити до Росії через Туреччину.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Латвії Евіка Сіліня заявила, що економічні зв'язки з РФ мають бути розірвані. Відповідно вона очікує, що відповідальні структури дадуть оцінку прогалинам в нинішньому регулюванні та політиці санкцій і за необхідності подадуть свої пропозиції щодо їх подолання.

Фото: LETA, Edijs Pālens

Теги по теме
Россия Евросоюз Деньги
Источник материала
Поделиться сюжетом