Що робити, якщо вкусила бджола: лікарі описали правильну послідовність дій
Що робити, якщо вкусила бджола: лікарі описали правильну послідовність дій

Що робити, якщо вкусила бджола: лікарі описали правильну послідовність дій

Медики розповіли, як швидко зняти набряк від укусу бджоли і як надати першу домедичну допомогу до приїзду швидкої, якщо після укусу почалася алергічна реакція.

Укуси різних комах у теплу пору року – не рідкість. І якщо деякі комахи не завдають людям суттєвої шкоди, то укуси бджіл та ос для частини людей можуть бути небезпечними. Для людей, у яких немає алергії, така "болюча зустріч" з цими комахами може завершитися лише неприємними відчуттями. Але для частини людей наслідки укусу бджіл та ос можуть бути набагато небезпечнішими.

Кандидат медичних наук і керівник одного з українських медичних центрів Юрій Габорець розповів, чим небезпечний укус бджоли і що робити, якщо в людини після укусу з’явилася алергічна реакція. Також він пояснив, що не можна робити при укусі бджоли.

Першочергово після укусу потрібно витягнути жало, каже лікар. Але робити це потрібно за допомогою пінцету. Якщо намагатися витягнути його пальцями, то отрута, яка знаходиться в мішечку на жалі, потрапить у кров.

"Якщо вкусила бджола. Якщо людина не алергізована, а здорова, то укус не страшний. Головне – витягнути жало, не надавлюючи на нього, тому що там у них є мішечок з отрутою, який пульсує. Треба витягнути жало чимось гострим з гострими кінчиками. Оса жала не залишає. Після цього протерти спиртом і прикласти холод. Якщо є щось антигістамінне, то прийняти", – розповів лікар про перші кроки, які потрібно зробити після укусу.

Він зазначив, що небезпечно, якщо бджола вкусила в обличчя, шию, губи, язик – близько до дихальних шляхів, і якщо після цього починається набряк, важко дихати, ковтати, падає тиск, напухає язик, тобто починається анафілактичний шок.

"У такому разі треба негайно звернутися за медичною допомогою. Якщо ви або ваші близькі алергізовані, то потрібно завжди брати з собою протишокові препарати. Найперше, що потрібно ввести – це адреналін в ногу, у квадрицепс. Якщо бджола вкусила в руку, то викликати швидку, а поки вона приїде – накласти джгут вище місця укусу і обколоти адреналіном біля місця укусу", – пояснив Габорець.

Також він зазначив, що якщо людина раніше не мала алергії на укуси бджіл та ос, то не виключено, що після укусу така алергія може розвинутися. Оскільки виробляться антитіла на саму отруту, то наступного разу алергія вже може проявитися.

"Або якщо алергія першого разу була слабка, то після наступного укусу вона може бути сильніша. Особливо бережно треба ставитися до дітей. Тому аптечка і лід мають бути з вами завжди, і допоможуть якщо не вам, то тим, хто з вами поруч", – підсумував лікар.

Що потрібно робити, якщо вкусила бджола і набрякло

Голова Всеукраїнської спілки парамедиків України Ярослав Вус в ефірі "Сніданок з 1+1" пояснив, що бджолина отрута небезпечна саме тим, що дуже часто викликає алергічні реакції. Такі алергічні реакції можуть бути дуже різними – від простих висипань, кропив’янки, і до набряку дихальних шляхів – набряку Квінке, й навіть до анафілаксії.

Що таке анафілаксія?

Анафілаксія – один з проявів алергії. Анафілаксію спричинює підвищена чутливість організму людини та деяких тварин до повторного надходження чужорідних речовин (здебільшого білкової природи), що діють як антигени.

Анафілаксія – серйозна алергічна реакція, яка починається дуже швидко та може призвести до смерті. Зазвичай, її можна розпізнати за такими проявами: свербіж, висип, набряк слизової оболонки гортані та різке зниження кров'яного тиску. Вона часто виникає внаслідок укусів або ужалення комах, алергії на харчові продукти та лікарські препарати. Крайнім ступенем анафілаксії є анафілактичний шок, пише Вікіпедія.

"Якщо вкусила бджола, то потрібно дістати жало за допомогою пінцета – підійде пінцет для вищипування брів. Не варто намагатися дістати жало просто пальцями, адже на кінці жала є мішечок з отрутою, і якщо натиснути на нього пальцями – отрута впорскнеться у кров. Тому потрібно захопити жало під мішечком пінцетом і витягнути. Оса після укусу не залишає жала", – розповів парамедик.

У деяких людей, у яких є алергія, внаслідок укусу бджоли або оси може виникнути анафілактичний шок, особливо якщо укус був у гортань. Лікар розповів, що робити, якщо комаха вкусила у гортань. Перше, що потрібно зробити – це дістати жало, друге – прикладати холод до місця укусу.

"Якщо, наприклад, оса чи бджола сиділа на скибці кавуна і людина її проковтнула, після чого комаха вкусила у гортань, не обов’язково буде алергічна реакція, але може бути набряк. Потрібно з’їсти чи випити щось холодне – це буде знімати набряк. Якщо ж починається алергічна реакція і людина напухає, у неї погіршується дихання, тоді потрібно скористатися спеціальною ручкою з апінефрином (адреналіном). Така ручка створена для того, щоб людина сама собі в екстреному стані могла ввести адреналін", – пояснив лікар.

Дивіться відео із поясненням лікаря Юрія Габорця про те, що робити, якщо вкусила бджола:

Щоб скористатися цією ручкою, потрібно зняти синій запобіжник зверху і тоді вколоти собі препарат в зовнішню частину стегна в середню третину. Коли ручка клацне, потрібно рахувати 10 секунд, і за цей час препарат впорскнеться, каже лікар.

Також є дитячий варіант таких ручок – їх треба використовувати, надаючи першу домедичну допомогу дитині, у якої почався анафілактичний шок після укусу бджоли чи оси.

"Це те, що врятує життя і допоможе дочекатися швидку допомогу", – зазначив лікар.

Водночас обидва лікарі наголошують, що якщо в людини проявилася алергічна реакція на укус комахи, обов’язково потрібно викликати швидку допомогу.

Дивіться відео із поясненням голови Всеукраїнської спілки парамедиків України Ярослава Вуса, що слід робити при укусах змій, бджіл та кліщів:

Вас також може зацікавити:

Источник материала
Поделиться сюжетом