В Україні розробили Етику взаємодії з постраждалими від війни дітьми
В Україні розробили Етику взаємодії з постраждалими від війни дітьми

В Україні розробили Етику взаємодії з постраждалими від війни дітьми

У створенні цих стандартів взяли участь Офіс Омбудсмана, благодійний фонд «Голоси дітей», а також інші правозахисні організації та експерти.

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, благодійний фонд «Голоси дітей», громадська організація «Регіональний центр із прав людини», громадська спілка «Українська мережа за права дитини» та широке коло експертів розробили рекомендації щодо етичної взаємодії з дітьми, що постраждали внаслідок воєнних дій. Про це повідомив БФ «Голоси дітей» на своєму сайті.

У документі зібрані рекомендації щодо стандартів взаємодії, зокрема у контексті публічної комунікації та адвокаційних заходів. Рекомендації напрацьовані відповідно до національного та міжнародного права з метою захисту права дитини на приватність, безпеку та психічний добробут.

Експерти зазначають, що публічна комунікація досвіду, пов’язаного з протиправними діяннями у ході воєнних дій, з детальним розглядом травматичних подій можуть мати серйозні наслідки для психічного здоров’я дитини, зокрема ретравматизацію та загострення психологічних проблем.

Лише в окремих випадках публічне висвітлення історії дитини може відповідати найкращим інтересам, зокрема:

  • коли неповнолітній вступає в контакт з інтерв’юером, бажаючи реалізувати своє право на свободу вираження поглядів і право на те, щоб його думку почули;
  • коли дитина є частиною тривалої програми активізму чи соціальної мобілізації та хоче, щоб ідентифікували;
  • коли дитина бере участь у психосоціальній програмі, і такі свідчення є частиною реабілітації.

У кожному зі згаданих випадків необхідно отримати схвалення законного представника та психолога, який працює з дитиною. Крім цього, слід поінформувати дитину про її права, можливі наслідки проведеного інтерв’ю та подальший план його поширення.

«Намагаючись розповісти про те, що сталося під час війни, ми часто не усвідомлюємо, як це може вплинути на психіку дитини. Кожне згадування може викликати знову ті самі болісні відчуття і змусити переживати травму ще раз. Навіть якщо дитина отримала підтримку, постійне звертання уваги на ці події може лише загострити стрес і погіршити стан. Тому важливо бути обережними та турботливими, коли ми говоримо про події, які можуть викликати страх та безпорадність у дітей. Їхня безпека та емоційний комфорт — завжди на першому місці», — зазначила співзасновниця фонду «Голоси дітей» Олена Розвадовська.

Експерти та інституції, що долучились до розробки етики взаємодії з дітьми, постраждалими від війни, розраховують, що цей документ візьмуть до уваги журналісти, органи влади та неурядові організації.

Фото: Укрінформ

Читайте також
Сім’ї замість інтернатів. Громадські організації просять Зеленського сприяти реформам із захисту прав дітей
Українка отримала шведську премію «Правозахисника року» за документування російських злочинів проти дітей
Понад 160 дітей, викрадених росіянами з України, знайшли в Німеччині
Звіт місії ООН за березень: В Україні вбито 126 цивільних, з них 11 — діти
Юристка Регіонального центру прав людини: «Потрібно розділити процес повернення українських дітей і відповідальність росіян за цей злочин»
BetterMe і Superhumans розробили курс етичного спілкування з людьми з ампутованими кінцівками
Слова допомагають. Запустили інформаційну кампанію про способи подолання стресу в дітей і дорослих під час війни
До санкційного списку ЄС внесуть ексголову Білоруського Червоного Хреста, причетного до викрадення українських дітей
Етична комунікація в медіа — для працівників Суспільного провели семінар про інклюзивну мову
Amnesty International задокументувала злочини проти українських дітей та освіти на окупованих територіях
Україна офіційно підтверджує депортацію 19,5 тисяч дітей до РФ. У полоні перебувають 28 тисяч цивільних
Олена Зеленська розповіла іноземним медіа, скільки українських дітей вдалося повернути з російського полону
Депортація дітей. Як держава повертає маленьких українців додому
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги по теме
война Дети
Источник материала
Поделиться сюжетом