Зірки, народжені з однієї газової хмари, не ідентичні: нарешті з'ясувалося чому
Зірки, народжені з однієї газової хмари, не ідентичні: нарешті з'ясувалося чому

Зірки, народжені з однієї газової хмари, не ідентичні: нарешті з'ясувалося чому

За словами вчених, результати показують, що процес появи зірок є складнішим, ніж вважалося раніше.

Як не дивно, подвійні зірки, які були народжені з однієї газової хмари шляхом стиснення під дією гравітації, не завжди є повністю ідентичними близнюками. Але чому так відбувається? Автори нового дослідження, опублікованого в журналі Astronomy & Astrophysical Letters, нарешті отримали відповідь, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За оцінками астрономів, приблизно 85% усіх відомих зірок існують не на самоті, а в них є компаньйони. Подвійні зірки народжуються з однієї газової хмари, а отже повинні мати однаковий хімічний склад. Але це не завжди буває саме так.

Раніше астрономи запропонували кілька можливих пояснень того, чому зірки, народжені з однієї хмари, можуть не бути близнюками.

  • Одна теорія припускає, що зміни в зірках відбулися через багато часу після їх формування. Передбачається, що випадковий тепловий рух атомів у подвійних зірках може призвести до процесу під назвою атомна дифузія. Тому у зірок у подвійних системах з різними масами і температурами можуть спостерігатися відмінності в хімічному складі.
  • Інша теорія говорить, що одна зірка в подвійній системі може зрештою поглинути одну з кам'янистих планет, і таким чином відбуваються зміни в її складі.
  • Ще одна теорія свідчить, що зміни в складі зірки виникають через відмінності в хімічному складі різних частин молекулярної хмари.
За оцінками астрономів, приблизно 85% усіх відомих зірок існують не на самоті, а в них є компаньйони. Подвійні зірки народжуються з однієї газової хмари, а отже повинні мати однаковий хімічний склад. Але це не завжди буває саме так
Фото: space.com

Щоб з'ясувати, яка з цих теорій правильна, астрономи за допомогою телескопа Джеміні південь вивчили спектри світла двох гігантських зірок у подвійній системі під назвою HD 138202. +CD-30 12303, яка розташована на відстані приблизно 1720 світлових років від Землі.

Астрономи з'ясували, що зірки мають глибокі й турбулентні зовнішні шари, які називаються зонами конвекції, що дозволило їм виключити дві можливі теорії. Це пов'язано з тим, що постійне завихрення цих зон перешкоджатиме атомній дифузії, а той факт, що це товсті зовнішні шари, означає, що поглинання планети не зробить серйозного впливу на склад зірки, оскільки проковтнутий матеріал буде швидко руйнуватися.

Астрономи дійшли висновку, що відмінності в подвійних зірках виникають унаслідок початкової відмінності в хімічних сполуках молекулярної газової хмари, з якої вони з'явилися
Фото: ESA

Тому астрономи дійшли висновку, що відмінності в подвійних зірках виникають унаслідок початкової відмінності в хімічних сполуках молекулярної газової хмари, з якої вони з'явилися. Таким чином астрономи вперше підтвердили, що відмінності між зірками можуть виникати ще до того, як вони почали формуватися. За словами вчених, результати показують, що процес появи зірок є більш складним, ніж вважалося раніше.

Нове дослідження може сприяти перегляду способів визначення походження зірок на основі їхнього хімічного складу.

Як уже писав Фокус, з'явилася нова теорія змови, згідно з якою в Сонячній системі перебувають два Сонця і одне з них ховається. Вченим знову довелося спростовувати антинаукову ідею про те, що в нашій Сонячній системі існує дві зірки.

Також Фокус писав про те, що телескоп Вебб зробив нові знімки туманності Кінська Голова і астрономи виявили невідомі особливості. Одна з найвідоміших туманностей, де відбувається поява нових зірок, тепер постала в абсолютно новому вигляді.

Теги по теме
Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом