Браузер Arc вже доступний для Windows й кидає виклик Chrome і Edge
Браузер Arc вже доступний для Windows й кидає виклик Chrome і Edge

Браузер Arc вже доступний для Windows й кидає виклик Chrome і Edge

Чудовий браузер Arc, який вражав користувачів macOS та iOS протягом останніх кількох років, сьогодні нарешті пробивається до Windows . Arc розроблено таким чином, щоб змінити спосіб використання браузера багатьма принциповими способами, завдяки бічній панелі, що згортається, яка поєднує вертикальні вкладки та закладки в перемикач програм, панелі команд для навігації та корисних інструментів, які допоможуть вам переглядати веб-сторінки.

Компанія, що стоїть за Arc, влучно названа The Browser Company, робить ставку на те, що її веб-переглядач буде досить різним, щоб спонукати користувачів Windows від Chrome і Edge. «Arc насправді просто заспокоює та тримає вас організованим», — каже Херш Агравал, співзасновник The Browser Company, в інтерв’ю The Verge . «Це допомагає вам краще справлятися з щоденними завданнями».

Як людина, яка захопилася Chrome, використання Arc було неприємним, але корисним досвідом. Коли ви звикнете до способу роботи Arc, ідея бічної панелі замість ряду вкладок або просто можливість видалити весь безлад у веб-переглядачі та зосередитися на одному веб-сайті здається свіжим підходом до того, як ми використовуємо Інтернет сьогодні. Arc також створено на базі Chromium, тож веб-сайти просто працюють, і ви можете брати з собою свої розширення.

Ви можете розчистити весь досвід перегляду в Arc. Зображення: The Browser Company

Arc для Windows також є значним кроком у значно більшому баченні того, що The Browser Company називає «операційною системою для Інтернету» — цієї ідеї, що Arc — це ціла платформа для відкритого Інтернету, яка виходить за рамки простого браузера. Arc для Windows є важливою віхою для цього бачення, не в останню чергу тому, що The Browser Company також допомогла перенести Swift, мову програмування, створену Apple для створення програм для iOS і Mac, у Windows.

Arc on Windows створено за допомогою Swift, і інженери програмного забезпечення The Browser Company допомогли значною мірою відкрити вихідний код усієї фундаментальної інфраструктури для створення програм Windows за допомогою Swift. Салім Абдулрасул, член основної команди Swift та інженер-програміст у The Browser Company, понад шість років працював над впровадженням Swift у Windows. «Мене це так хвилює», — каже Абдулрасул в інтерв’ю The Verge . «Нарешті побачити, як щось реалізується через стільки часу, це справді щось. Це справді зусилля любові».

Випуск Arc для Windows, завдяки Swift, міг би спонукати інших розробників піти подібним шляхом, особливо після того, як Білий дім закликав розробників програмного забезпечення використовувати безпечні для пам’яті мови програмування, такі як Swift, замість мови C++, яка використовується для створення Chrome і Edge. «Насправді ми також запрошуємо інших до участі», — каже Абдулрасул. «Хоча ми очолюємо команду, ми дуже раді, що люди йдуть з нами».

Режим «картинка в картинці» Arc. Зображення: The Browser Company

Попри всі дивовижниі основи Arc, він все одно має бути достатньо хорошим, щоб конкурувати з Chrome. Зрештою, він буквально рекламується як «заміна Chrome, на яку ви так довго чекали», тому в цьому випуску Windows багато чого залежить. Браузерній компанії також доведеться боротися з агресивними спробами Microsoft перевести користувачів Windows на Edge, а також скинути Chrome, виклик, який не схожий на той, з яким зіткнувся будь-який новачок у браузері за останні десятиліття конкуренції.

Для Даріна Фішера це останній виклик у довгій серії створення веб-браузерів, які порушують статус-кво. Фішер приєднався до The Browser Company наприкінці 2022 року. Його кар’єра почалася в Netscape на початку 2000-х, перш ніж він допоміг перетворити Navigator у Firefox, а потім витратив 16 років на створення Chrome і ChromeOS.

Фішер стверджує, що на ринку для Arc існує прогалина, а браузери-конкуренти стагнують. «Я бачив перехід у Google, коли люди раптово перейшли від користувачів Internet Explorer і Firefox до користувачів Chrome», — каже Фішер в інтерв’ю The Verge . Internet Explorer зупинився, а Chrome вразив найкращий час із кращим продуктом. Це те, що The Browser Company сподівається відтворити.

Він також намагається зробити це за допомогою нових інструментів. «Як ви справляєтеся з цією складністю нашого життя? Нам потрібні інструменти, які допоможуть нам зустрітися там, де ми є, ось що таке Arc», — каже Дарін. У версії для macOS ви можете налаштувати веб-сторінки, щоб змінити палітру кольорів, пограти з новими функціями AI або створити веб-сайти, якими можна ділитися. Не всі з цих улюблених функцій наразі доступні для випуску Windows, але такі основні функції, як бічна панель, простори, профілі, розділений перегляд і картинка в картинці, доступні для користувачів Windows уже сьогодні.

На щастя, Arc продовжуватиме розвиватися щотижня, що буде важливо, оскільки у випуску Windows буде зростати кількість функцій, щоб досягти рівності з версією macOS. «Я думаю, що це лякає деяких людей, але з кожним тижнем воно покращується», — каже Агравал. «Люди кажуть, що це як отримувати різдвяні подарунки щочетверга».

Мета полягає в тому, щоб створити випуск Windows і видалити деякі функції Mac, які не використовуються широко, доки вони не стануть рівномірними як одна програма. «Досвід [з Arc у Windows] хороший, але його ще немає, і ми будемо відправляти його щотижня, щоб доставити його туди, де це неймовірно», — визнає Агравал.

Найважливіше те, що Arc у Windows не виглядає як додаток для macOS. Компанія Browser Company використала фреймворк Microsoft WinUI, щоб слідувати мові дизайну Fluent у Windows 11, і ви навіть можете налаштувати фон вікна на Mica, щоб відповідати фону Arc вашому робочому столу, або Acrylic для ефекту прозорого розмиття.

Arc для Windows також спочатку підтримуватиметься лише в Windows 11, а незабаром планується випуск версії для Windows 10. І хоча Google нещодавно запустив нативну версію Chrome ARM64 для Windows, Arc не буде доступний нативно для майбутньої серії ноутбуків Windows на базі Arm цього літа.

«Ми вже перенесли Swift для роботи з Windows ARM64, а це означає, що ми можемо перейти до цього», — пояснює Абдулрасул. «Це те, що ми досліджуємо, але це не було безпосереднім пріоритетом, оскільки багато людей ще не мають доступу до цього обладнання».

Випуск Arc для Windows тепер також синхронізуватиметься з Arc Search, програмою для iOS, яка раніше працювала лише з Arc для macOS. Компанія Browser також розробляє версію Arc Search для Android, тому це, безумовно, допоможе зробити Arc ще більш кросплатформенним.

Arc для Windows доступний для завантаження прямо зараз, і очікуйте щотижневих змін, оскільки The Browser Company працює над досягненням рівності між Windows і Mac.

Источник материала
Поделиться сюжетом