Голова ВР Руслан Стефанчук закликав медійників створити пул парламентських журналістів
Голова ВР Руслан Стефанчук закликав медійників створити пул парламентських журналістів

Голова ВР Руслан Стефанчук закликав медійників створити пул парламентських журналістів

На думку спікера, це допоможе вирішити багато питань з висвітленням діяльності ВР, у тому числі пов’язаних з акредитацією журналістів у парламенті.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук запропонував журналістам, які висвітлюють роботу парламенту, об’єднатися в єдиний пул.   

«Ми налаштовані ухвалити всі необхідні рішення, які дадуть можливість поновити процеси, пов’язані з відкритістю парламенту, з донесенням об’єктивної інформації про діяльність законодавчого органу», — сказав Стефанчук під час круглого столу, присвяченого доступу журналістів до кулуарів Верховної Ради та поновленню онлайн-трансляцій засідань парламенту, який організував парламентський комітет з питань свободи слова.

«Парламент готовий іти на зустріч парламентським журналістам, і ми робимо такі кроки, але при цьому розраховуємо на зустрічні кроки, на синергію. Давайте подумаємо над тим, щоб створити пул парламентських журналістів, чи хай це буде асоціація, зібрання, гурт — неважливо. Але нам потрібно спілкуватися з колективом професіоналів, які ставлять для себе високі професійні, репутаційні, технічні вимоги. Мені здається, це зніме дуже багато питань, у тому числі щодо акредитації журналістів у Верховну Раду. Тому що ви знаєте всіх своїх, знаєте їхню якість, підхід і несете колективну відповідальність один за одного», — пояснив Стефанчук. 

Він наголосив, що створення такого об’єднання мало б розпочатися з ініціативи знизу, відзначивши, що воно не має бути створено розпорядженням Голови Верховної Ради. 

Будь-яка самоорганізація в Україні, нагадав спікер, завжди починалася знизу: «Українці є зовсім іншою історичною нацією, ніж та, яка сьогодні чинить агресію проти України. І перш за все тому, що свобода слова є абсолютною цінністю для кожного з нас. Свобода слова — те, що врятувало Україну і породило велику довіру до нас як до нації»

Як повідомлялось раніше, керівник Апарату Верховної Ради В’ячеслав Штучний під час круглого столу, присвяченого доступу журналістів до кулуарів парламенту, розповів про те, що представники ЗМІ невдовзі отримають доступ до кулуарів Верховної Ради для висвітлення її роботи під час пленарних засідань у такому ж режимі, як і під час пандемії ковіду.

«Ми повертаємося до тієї практики, яка була під час пандемії ковіду. Під час засідання Верховної Ради у будівлі зможуть перебувати 20–30 представників ЗМІ. Журналісти вже подали заяви на акредитацію. Ми готові до проведення додаткової акредитації. Після Великодня зберемо журналістів для інструктажу під час перебування у парламенті», — зазначив Штучний.

6 вересня 2022 року парламент прийняв постанову щодо заборони трансляцій засідань на період воєнного стану. Найактивніше за це проголосували депутати з колишньої «ОПЗЖ». Відео засідань з міркувань безпеки з відстроченням викладають на ютубі.

На засіданні парламенту 21 березня 2023 року кілька разів ставили на голосування пропозиції про те, щоб висвітлити в слоті каналу «Рада» в телемарафоні низку рішень, які ухвалили народні депутати на цьому пленарному засіданні. Але більшість не підтримала ці пропозиції.

У грудні 2023-го новопризначений голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що в Апараті Верховної Ради готують переакредитацію представників медіа, що надалі сприятиме покращенню їхнього доступу до роботи в парламенті. 

У лютому 2024 року громадські організації та медіа виступили зі спільною заявою, в якій закликали Верховну Раду повернути журналістам доступ на засідання та в кулуари парламенту. На думку авторів заяви, у 2022 році запровадження обмежень можна було пояснити інтересами національної безпеки через початок повномасштабного вторгнення РФ. Однак робота парламенту в закритому режимі у 2024 році викликає багато запитань.  

Фото: скриншот запису круглого столу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Верховная Рада
Источник материала
Поделиться сюжетом