Якщо Росія виграє в Україні: аналіз подій в Грузії
Якщо Росія виграє в Україні: аналіз подій в Грузії

Якщо Росія виграє в Україні: аналіз подій в Грузії

Успіх російського вторгнення в Україну викликав глибокі обговорення щодо майбутнього Європи та її сусідів. Ситуація в Грузії вже нам дає певні відповіді на ці питання. Грузія, невелика країна на Кавказі, стала першою точкою, де Путін відкрито висловив свою готовність використовувати силу для розширення російського впливу.

У понеділок ввечері 29 квітня грузинський бізнесмен Бідзіна Іванішвілі, який заробив свої мільярди в Росії, виступив із промовою, в якій звинуватив “глобальну партію війни” у спробі завадити Грузії в захисті її свободи та суверенітету. Іванішвілі наголосив, що ця сама “глобальна партія війни” раніше використовувала неурядові організації для проведення Трояндової революції у 2003 році в Грузії та зараз контролює країну через правлячу партію “Грузинська мрія”.

Відсторонення влади, яку Іванішвілі описує як маріонеткову, призвело до зростання злочинності та репресій у країні, а також до війни з Росією у 2008 році. За словами дослідника Томаса де Ваала, ця промова є “надзвичайно небезпечною” і відображає підтримку Іванішвілі стороною Москви в протистоянні з Заходом, використовуючи ту саму пропаганду, що й російські лідери.

У відповідь на промову Бідзіни Іванішвілі група з 67 грузинських дипломатів заявила, що “Грузинська мрія” і сам Іванішвілі змінили зовнішньополітичний курс, перевівши його з Заходу на Росію.

Іванішвілі двічі пропонував уряду внести законопроєкт про іноземних агентів, який схожий на той, що застосовується в Росії для придушення неприбуткових організацій, що отримують зарубіжні гранти і не слідкують за лінією Кремля. “Грузинська мрія” має більшість у парламенті, проте зняла свою підтримку з цього законопроєкту у березні минулого року після масових протестів на вулицях. Саме в той час Росія, можна сказати, знаходилась у відході на передньому плані в Україні, після двох поразок на полі бою.

Коли Іванішвілі намагався протиснути репресивний закон про неурядові організації, Росія розпочала наступ в Україні. Замість того, щоб знову відступити перед масовими протестами, Іванішвілі вийшов на передній план, стверджуючи, що закон про іноземних агентів є його власною ініціативою, а Захід — його ворогом, зауважує агентство.

Грузинський силовик продовжує свою діяльність, не зважаючи на протистояння більшості населення. Ймовірно, він також має підтримку Москви, яка має війська в Абхазії та Південній Осетії. Це свідчить про вплив перемоги Путіна в Україні: мрії сусідніх з Росією народів перетворюються на кошмари.

Нагадаємо, що в Грузії, незважаючи на протести, було прийнято закон про іноземних агентів у першому читанні. Згідно з цим законопроєктом, висунутим правлячою партією Грузії, організації, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, мають будуть зареєстровані як “агенти іноземного впливу” після остаточного затвердження.

Теги по теме
Украина Россия война
Источник материала
Поделиться сюжетом