19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ЄС спрямувало розслідування на Facebook та Instagram через російську дезінформацію
ЄС спрямувало розслідування на Facebook та Instagram через російську дезінформацію

ЄС спрямувало розслідування на Facebook та Instagram через російську дезінформацію

Європейська комісія націлила Meta на офіційне розслідування, щоб оцінити, чи достатньо вона робить для модерування політичного контенту, незаконного контенту та дезінформації у Facebook та Instagram. Розслідування відбувається на тлі сплеску проросійської пропаганди в Інтернеті напередодні виборів до ЄС на початку червня.

У прес-релізі у вівторок Європейська комісія стверджує, що Meta, можливо, порушила свої зобов’язання відповідно до Закону про цифрові послуги (DSA) , набору правил ЄС, спрямованих на захист користувачів шляхом сприяння безпечнішому онлайн-середовищу. Потенційні порушення, які розслідуються, охоплюють підхід Meta до боротьби з кампаніями дезінформації та «скоординованою неавтентичною поведінкою» в ЄС, а також відсутність ефективних сторонніх інструментів для моніторингу виборів і громадянського дискурсу в режимі реального часу — з особливим занепокоєнням тим, що Meta заперечує CrowdTangle без адекватна заміна.

Занепокоєння з приводу моніторингу виборів виникло після заклику до політичних лідерів ЄС «терміново та енергійно» протистояти спробам Росії втрутитися в демократичні процеси в блоці. За словами міністра з європейських справ Франції Жана-Ноеля Барро, майже кожна країна ЄС є мішенню російської пропаганди напередодні виборів до Європарламенту, які розпочнуться 6 червня.

Одночасно з оголошенням про розслідування Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії, сказала:

Ця Комісія створила засоби захисту європейських громадян від цілеспрямованої дезінформації та маніпуляцій з боку третіх країн. Якщо ми підозрюємо порушення правил, ми діємо. Це справедливо в усі часи, але особливо в часи демократичних виборів. Великі цифрові платформи повинні виконувати свої зобов’язання, щоб вкладати в це достатньо ресурсів, і сьогоднішнє рішення свідчить про те, що ми серйозно ставимося до відповідності. Захист наших демократій є спільною боротьбою з нашими державами-членами.

Розслідування також оцінить, як Meta модерує оманливу рекламу, політику, яка зменшує видимість політичного контенту в Instagram і Facebook, і достатність механізмів, які дозволяють користувачам позначати незаконний контент.

«Якщо ми не можемо бути впевнені, що можемо довіряти вмісту, який ми бачимо в Інтернеті, існує ризик того, що ми взагалі нічому не повіримо», — сказала керівник антимонопольного законодавства ЄС Маргрете Вестагер. «Оманлива реклама становить ризик для наших онлайн-дебатів і, зрештою, для наших прав як споживачів, так і громадян».

Європейська комісія не визначила собі термін для розслідування. Якщо буде встановлено, що Meta порушує DSA і не зможе усунути проблеми, їй можуть накласти штраф у розмірі до 6 відсотків її річного обороту.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны