Китай показав майбутню базу на Місяці: дивно, але там знаходиться корабель NASA
Китай показав майбутню базу на Місяці: дивно, але там знаходиться корабель NASA

Китай показав майбутню базу на Місяці: дивно, але там знаходиться корабель NASA

На відеоролику можна побачити масштабний китайський місячний аванпост, але чомусь із поверхні Місяця злітає американський космічний корабель.

Китайське національне космічне управління (CNSA) представило новий відеоролик, завдяки якому можна побачити майбутню базу КНР на Місяці. Вона будуватиметься і розвиватиметься протягом наступних кількох десятиліть, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Майбутня китайська база на Місяці отримала назву Міжнародна наукова місячна станція і вперше цей проєкт анонсували ще 3 роки тому як плід спільного співробітництва Китаю та Росії.

Але головним у цьому проекті все ще залишається Китай, який має намір залучити до будівництва місячної бази й інші країни. Наразі до цього проєкту, крім РФ, уже приєдналися Венесуела, Пакистан, Азербайджан, Білорусь, Південна Африка, Єгипет, Таїланд і Нікарагуа.

На відео можна побачити кілька китайських місій на Місяць, зокрема місію зі збору та доставки зразків місячної породи на Землю, китайський посадковий модуль, місяцехід, а також операції орбітальних супутників. Це відповідає запланованим китайським місіям під назвою "Чан'є-6" і "Чан'є-7", перша з яких має вирушити на Місяць у травні цього року, а друга — у 2027 році.

Разом із місією "Чан'е-8" космічні апарати мають створити базову модель майбутньої місячної станції приблизно до 2028 року. Після цього планується створити систему зв'язку, побудувати обладнання для виробництва електроенергії та іншу інфраструктуру. Усе це разом має перетвориться на масштабний аванпост на Місяці.

Згідно з повідомленнями CNSA, місячна станція має стати великою науковою експериментальною базою, де проводитимуться різноманітні дослідження як самого Місяця, так і методів використання його ресурсів.

Місячна станція має стати великою науковою експериментальною базою, де проводитимуться різноманітні дослідження як самого Місяця, так і методів використання його ресурсів
Фото: CNSA

Гласний конструктор китайської місячної програми У Вейжень вважає, що Міжнародна наукова місячна станція стане платформою для довгострокових наукових досліджень і тривалого проживання астронавтів. За його словами, Місяць має стати відправною точкою для майбутніх польотів на Марс і в глибший космос.

Китайську станцію будуватимуть у два етапи. Спочатку до 2035 року в районі південного полюса Місяця буде побудовано комплексні наукові об'єкти з основними функціями і необхідними допоміжними елементами. На другому етапі до 2045 року буде побудовано добре обладнаний і стабільний об'єкт великого масштабу.

Але на відео, яке показало CNSA, можна побачити дивовижну деталь: зі стартового майданчика на задньому плані злітає вже виведений з експлуатації космічний шатл NASA. Польоти шатлів припинилися ще 2011 року. Водночас NASA заборонена співпраця з китайським космічним агентством. І в американців є своя місячна програма під назвою "Артеміда" (Artemis). Але найцікавіше, що Китай створює свої власні багаторазові ракети-носії та космічні кораблі для польотів на Місяць.

Як уже писав Фокус, компанія Boeing вперше відправить 6 травня на орбіту космічний корабель CST-100 Starliner з двома астронавтами NASA на борту. Цей космічний корабель пережив дуже багато проблем і тривалий етап розробки, але тепер він може стати конкурентом корабля Crew Dragon від компанії SpaceX.

Також Фокус писав про те, що було отримано перші знімки космосу від інноваційного рентгенівського телескопа Einstein Probe, що володіє технологією "очі омара".

Теги по теме
Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом