Конкурент компанії Ілона Маска: уперше на МКС летить корабель Starliner з екіпажем
Конкурент компанії Ілона Маска: уперше на МКС летить корабель Starliner з екіпажем

Конкурент компанії Ілона Маска: уперше на МКС летить корабель Starliner з екіпажем

Два астронавти вперше полетять на космічному кораблі, який є вдосконаленою версією корабля програми "Аполлон".

Минуло понад 10 років роботи над космічним кораблем Starlinerі кілька невдалих спроб підкорити космос, але тепер компанія Boeing нарешті відправляє на МКС двох астронавтів. Це буде перший пілотований політ для корабля CST-100 Starliner, який відбудеться в понеділок, 6 травня, пише New Atlas.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Робота над кораблем Starliner, який тепер має назву CST-100 Starliner, розпочалася ще 2010 року в рамках програми Commercial Crew Transportation Capability, яку фінансувало NASA. Мета програми полягала у створенні нового космічного пілотованого і вантажного корабля для доставки астронавтів і вантажів на Міжнародну космічну станцію (МКС).

У програмі брали участь два проєкти — Starliner від компанії Boeing і Crew Dragon від компанії SpaceX. 14 років тому така конкуренція здавалася дивною. Boeing була однією з двох головних аерокосмічних компаній у світі. Вона створила багато відомих військових і пасажирських літаків, а також ракет і космічних кораблів для програми "Апполон". Плюс компанія відома створенням космічних шатлів для NASA. А SpaceX була на той час новим гравцем на ринку з екстравагантним керівником, який подекуди давав обіцянки і не міг виконати. Мова про Ілона Маска.

Робота над кораблем Starliner, який тепер має назву CST-100 Starliner, розпочалася ще 2010 року
Фото: Boeing

Але минуло 14 років і все змінилося. Компанія SpaceX вже багато разів відправляла на МКС свої космічні кораблі, а також організувала власні приватні місії в космос. А з розробкою Starliner виникло дуже багато проблем. Але в понеділок, 6 травня 2024 року, космічний корабель компанії Boeing вперше відправить двох астронавтів на МКС.

Starliner являє собою вдосконалену версію командного модуля космічних кораблів програми "Аполлон", у рамках якої астронавти кілька разів висадилися на поверхні Місяця з 1969 по 1972 рік. CST-100 Starliner може вміщати 7 астронавтів і 100 кг вантажу.

Starliner являє собою вдосконалену версію командного модуля космічних кораблів програми "Аполлон".
Фото: Boeing

Цей корабель є частково багаторазовим, тобто його можна використовувати лише для 10 польотів. До того ж корабель має одноразовий службовий модуль, де розміщені сонячні батареї та рухова установка. Незважаючи на досить консервативну конструкцію, корабель забезпечили низкою інновацій.

Шлях до першого пілотованого польоту в космічного корабля був довгим і проблемним. Спочатку компанія Boeing планувала відправити його вперше в космос у 2015 році. Потім запуск переносили щороку, поки 2019 року не стався довгоочікуваний перший тестовий політ.

Але він пройшов невдало через відмову двигунів і корабель так і не долетівши до МКС, повернувся на Землю. У 2021 році запуск корабля в космос перервали знову через проблеми з двигунами.

Але другий тестовий політ, коли на борту не було екіпажу, пройшов успішно. У травні 2022 року Starliner відвідав МКС і повернувся назад. Минулого року мав полетіти на МКС з астронавтами, але перевірка його стану показала, що корабель ще не готовий до такого польоту.

У понеділок, 6 травня, на борту CST-100 Starliner перебуватимуть два астронавти NASA: Баррі Вілмор і Суніта Вільямс. Корабель виведе на орбіту ракета-носій "Атлас-5", яка стартує з космодрому на мисі Канаверал
Фото: Boeing

У понеділок, 6 травня, на борту CST-100 Starliner перебуватимуть два астронавти NASA: Баррі Вілмор і Суніта Вільямс. Корабель виведе на орбіту ракета-носій "Атлас-5", яка стартує з космодрому на мисі Канаверал. Астронавти мають провести 10 днів на МКС, а потім повернутися назад на Землю.

Як уже писав Фокус, з атмосферою Плутона щось не так. Вчені пояснили, чому атмосфера карликової планети зростає, коли мала б стоншуватися.

Також Фокус писав про те, що зірки, народжені з однієї газової хмари, не ідентичні і нарешті з'ясувалося чому.

Теги по теме
Космос SpaceX
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны