Попереджали з самого дитинства: ось, що буде якщо їсти жуйку на голодний шлунок
Попереджали з самого дитинства: ось, що буде якщо їсти жуйку на голодний шлунок

Попереджали з самого дитинства: ось, що буде якщо їсти жуйку на голодний шлунок

Жувальні гумки доступні в різних смаках і формах, що дозволяє вибрати оптимальний варіант для кожного. Главред з'ясував основні правила щодо вживання жуйок.

Жувальні гумки завжди були популярними в Україні, особливо серед молоді. Вони використовуються як засіб для освіження подиху, покращення смаку в роті після їжі або просто як засіб для розваги та заспокоєння нервів. Однак варто дотримуватись певних правил, повідомляють експерти "Сніданку з 1+1".

З чого роблять жувальну гумку - чим корисна жувальна шумка

Зазначається, що сучасну жуйку виготовляють із синтетичних матеріалів, що не розкладаються в природі сто років. Її рекомендують вживати студентам і людям, чия робота пов'язана з розумовою напругою. А все тому, що рухи щелеп під час жування сприяють припливу крові до головного мозку, він насичується киснем, а отже, краще працює.

Біологиня Дар'я Озерна зазначає, що до корисних властивостей жуйки відносять те, що вона провокує слиновиділення.

"Слина для наших зубів та ротової порожнини це добре. Зуби мають бути вологими, зволоженими саме слиною, адже саме слина є джерелом йонів фтору, які зміцнюють нашу емаль і запобігають її руйнації кислотами", - наголошує експерт.

Хто така Дар'я Озерна

Озерна Дар'я - наукова журналістка, біологиня, ведуча радіоблогів, виступає в ролі експерта з біології в ефірі різних українських телеканалах. Закінчила біологічний факультет Національного університету "Києво-Могилянська академія". Магістр біології. Авторка серії книжок "Оптимістично про здоров’я" від Yakaboo Publishing.

Чому не можна жувати гумку на голодний шлунок

Перевагою жувальної гумки є те, що вона може очистити наліт на зубах, проте жувати гумку потрібно лише після їжі та не довше десяти хвилин, запевняє лікар-стоматолог Роман Нісходовський.

"Коли ми вживаємо їжу, на зубах є фігури, які важко очищаються. При полосканні ми можемо використати також жуйку. За рахунок якої жуючи, наліт залишається на ній і наші зубки очищаються", - вказує стоматолог.

Хто такий Роман Нісходовський

Роман Нісходовський – стоматолого з 7-річним стажем, засновник клініки "Niskhodovskiy esthetic dentistry", підготовка професійних курсів для стоматологів; офіційний спонсор конкурсу "Міс Україна"; засновник навчального центру "Невідкладні стани у стоматологічній практиці", лектор навчального центру "EDULASE" від BIOLASE; Людина року за версією журналу "Elit World".

У свою чергу нутриціолог Наталія Кондратюк у своєму Instagram зазначає, що жування гумки на голодний шлунок може бути шкідливим з декількох причин.

По-перше, жування гумки може стимулювати вироблення шлункового соку, але відсутність їжі для перетравлення може призвести до роздратування стінок шлунка, що може викликати нудоту або несприятливі відчуття.

По-друге, деякі гумки містять цукор або солодкі добавки, які можуть збільшити кислотність в шлунку, що може бути неприємним на пустий шлунок і призвести до несприятливих відчуттів.

Також, жування гумки може збільшити вироблення шлункового соку, що, в свою чергу, може призвести до збільшення апетиту, що не завжди бажано на голодний шлунок.

При здоровому шлунку, короткочасне жування жуйки не зашкодить. Особливо, якщо ви це робите не на голодний шлунок.

"Жувальну жуйку можна жувати поки вона має смак. Далі її треба викидати. Але! З іншого боку, якщо у вашому шлунку є запалення - муцину (захисного слизу у шлунку) буде менше.І він не може щільно обволікати стінки шлунку. Жування гумки в даному випадку викличе подразнення та посилить запалення. Отже, якщо є запальні процеси у шлунку - жуйку використовувати не варто", - повідомляє нутриціолог.

Хто така Наталя Кондратюк

Наталя Кондратюк - нутриціолог, клінічний провізор за фахом, закінчила Вінницький національний медичний університет.

Чому не можна їсти жувальну гумку

Біологиня Дар'я Озерна запевняє головне, аби жуйка була без натурального цукру, глюкози, фруктози чи цукрози.

"Якщо там є натуральні цукри, хай навіть вони і походять з фруктів, це вже буде доданий цукор, який бактерії, що живуть у нашій ротовій порожнині, будуть їсти з утворенням кислоти, яка буде розчиняти емаль", - вказує вона.

Також вона наголошує, що потрібно бути обережним людям, у яких є проблеми зі шлунком. Гумка із замінником цукру може нашкодити для них.

Дивіться відео про те, як правильно вживати жувальну гумку:

"Жувальна гумка, в якій є ксилітол, може може бути неприємно спричиняти певний дискомфорт. Якщо її часто жувати, то вона може навіть загострювати цей синдром подразненого кишківника", - вказує вона.

Крім того, зазначається, що чимало людей мають справжню залежність від жування гумки. Така пристрасть може призвести до неприємних наслідків, адже в зубі містяться барвники та підсолоджувачі. Відбілювання зубів, захист від карієсу та схуднення за допомогою гумки це також міф.

Вам також може бути цікаво:

Источник материала
Поделиться сюжетом