Ще вісім газет подали до суду на OpenAI і Microsoft через порушення авторських прав
Ще вісім газет подали до суду на OpenAI і Microsoft через порушення авторських прав

Ще вісім газет подали до суду на OpenAI і Microsoft через порушення авторських прав

Як і попередні позивачі, медіа оскаржують незаконне навчання чат-ботів із штучним інтелектом на статтях видань.

Вісім газет, зокрема New York Daily News, Chicago Tribune, Orlando Sentinel та San Jose Mercury News, звернулися до суду через ймовірне порушення авторських прав компаніями OpenAI та Microsoft. Медіа, що належать американській Alden Global Capital, звинувачують розробників моделей штучного інтелекту ChatGPT і Copilot у використанні своїх матеріалів без дозволу та компенсації. Про це повідомляє The Verge.

В якості доказів правопорушення позивачі надали суду приклади розмов із чат-ботами ChatGPT і Copilot. У цих випадках чат-боти відтворювали великі уривки статей без посилань на оригінал публікації. «Компанії, які використовують захищений авторським правом матеріал для навчання своїх моделей штучного інтелекту, повинні отримати згоду видавців на використання їх вмісту та сплачувати справедливу компенсацію за таке використання», - йдеться у зверненні до суду.

Окрім того, позивачі додали скріншоти результатів пошуку інформації в інтернеті, що здійснили чат-боти на запит користувачів. Цитати із статей були надані моделями без гіперпосилань, а подекуди містили неправдиві факти, що були додані чат-ботами через «галюцинації ШІ».

Це не перший позов до суду на OpenAI і Microsoft через порушення авторських прав. У грудні 2023 року аналогічний позов був поданий газетою New York Times, а в лютому 2024 року – новинними сайтами The Intercept, AlterNet і Raw Story. Рішень суду по цим позовам ще немає. Як повідомляє The Verge, компанія OpenAI оскаржила позов NYT. За даними розробника, медіа маніпулювало ChatGPT, щоб дослівно відтворити свої матеріали.

 

 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Microsoft
Источник материала
Поделиться сюжетом