У мережі 6G передали дані зі швидкістю 100 Гбіт/с
У мережі 6G передали дані зі швидкістю 100 Гбіт/с

У мережі 6G передали дані зі швидкістю 100 Гбіт/с

Консорціум компаній із Японії провів тестування першого у світі високошвидкісного бездротового пристрою для мереж стільникового зв’язку шостого покоління (6G). У ході випробувань вдалося досягти швидкості передачі даних у 100 Гбіт/с на відстань понад 90 метрів, що щонайменше в 10 разів більше за максимальний показник для 5G.

На швидкості 100 Гбіт/с можна, наприклад, передати п’ять фільмів у форматі HD за секунду. За даними німецької компанії Statista, це до 500 разів швидше порівняно із середньою швидкістю у 5G-мережах американського оператора зв’язку T-Mobile.

Результати випробувань, проведених японськими компаніями, вказують на те, що бездротовий пристрій 6G передає дані на швидкості 100 Гбіт/с в приміщенні, використовуючи діапазон 100 ГГц, і на відкритому повітрі, використовуючи діапазон 300 ГГц. Випробування пристрою проводили на висоті 100 метрів.

Комерційне використання мереж 5G розпочалося у 2019 році. Зараз цей стандарт є найактуальнішим стандартом бездротового зв’язку, а його підтримка реалізована у більшості сучасних смартфонів. Середня швидкість 5G-з’єднання в 5G-мережах оператора T-Mobile становить 204,9 Мбіт/с, а теоретично досяжна межа 5G становить 10 Гбіт/с.

Незважаючи на те, що впровадження 5G у багатьох країнах ще далеке від завершення, вчені вже працюють над створенням стандарту наступного покоління. Інфраструктура для мереж 6G знаходиться на стадії розробки, а комерційне використання стандарту має розпочатись у наступному десятилітті.

Основна відмінність 5G від 6G полягає в різних діапазонах частот електромагнітного спектра, які використовуються пристроями різних стандартів. Робота у вищих діапазонах зазвичай означає набагато вищі швидкості. За даними 6GWorld, у 5G-мережах дані зазвичай передаються в діапазоні нижче 6 ГГц, але може розширюватися до 40 ГГц. За даними Nokia, у мережах 6G будуть використовуватися більш високі частотні діапазони між 100 ГГц та 300 ГГц. Використання більш високих діапазонів частот означає не тільки підвищення швидкості передачі даних, а й необхідність створення нової інфраструктури для передачі та посилення сигналів.

Источник материала
Поделиться сюжетом