Уперше виявлено щось особливе в небезпечній висхідній блискавці, яка б'є в небо
Уперше виявлено щось особливе в небезпечній висхідній блискавці, яка б'є в небо

Уперше виявлено щось особливе в небезпечній висхідній блискавці, яка б'є в небо

Блискавки не завжди б'ють з неба донизу, іноді вони можуть робити це у зворотному напрямку.

Хоча багато людей вважають, що блискавки завжди рухаються в одному напрямку зверху-вниз, деякі типи блискавок б'ють у небо. Автори нового дослідження, опублікованого в журналі Scientific Reports, вперше провели спостереження і вимірювання рентгенівських променів у висхідних блискавках, які називаються висхідними позитивними спалахами, пише ScienceAlert.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Висхідні позитивні спалахи є типом блискавок, які починають своє формування на вершині висотних будівель з негативно заряджених лідерів і ступінчасто піднімаються в небо, щоб з'єднатися з грозовою хмарою. А потім вони передають позитивний заряд землі. Висхідним лідером називається канал формування такої блискавки, яка утворюється внаслідок накопичення електростатичного заряду на вершині висотних об'єктів. Виявлення рентгенівського випромінювання в такому типі блискавок може допомогти пом'якшити шкоду, яку завдають ці потужні сили природи.

За словами вчених висхідні блискавки можуть бути дуже руйнівними, тому що блискавка залишається в контакті з будівлями довше, ніж під час спаду спалаху, що спускається, і це дає їй більше часу для передачі електричного заряду.

Так виглядають висхідні блискавки

Відомими супутниками блискавок є рентгенівські промені, які були виявлені в блискавках, що б'ють із хмар на землю. Ці промені були виявлені у фазі спадного негативного лідера. Тепер же рентгенівські промені були виявлені в такій самій фазі, але у висхідній блискавці.

Учені зафіксували рентгенівські промені в чотирьох висхідних блискавках, які виникли на вершині вежі Säntis Tower у швейцарських Альпах. Ця вежа чудово підходить для вивчення блискавок. Вона використовується як телекомунікаційна вежа і станція моніторингу погоди і має висоту 124 метри. При цьому вона розташована на горі Säntis висотою 2502 метри. Щороку в цю вежу потрапляє приблизно 100 блискавок.

Учені зафіксували рентгенівські промені в чотирьох висхідних блискавках, які виникли на вершині вежі Säntis Tower у швейцарських Альпах
Фото: ScienceAlert

За словами вчених, виявлення рентгенівських променів у висхідних блискавках є новим інструментом для розуміння цих явищ. Науковці пояснюють, то механізм виникнення та поширення блискавок досі залишається загадкою, тому такі вимірювання є дуже важливими.

Учені зафіксували чотири спрямовані вгору спалахи за допомогою високошвидкісних камер. Вони дозволили авторам з'ясувати різницю між висхідними позитивними спалахами, що випромінюють рентгенівські промені, і тими, які цього не роблять. Рентгенівське випромінювання дуже короткочасне, воно зникає протягом першої мілісекунди після формування лідера і пов'язане з дуже швидкими змінами електричного поля, а також зі швидкістю зміни струму.

Ця вежа чудово підходить для вивчення блискавок. Вона використовується як телекомунікаційна вежа та станція моніторингу погоди і має висоту 124 метри
Фото: ScienceAlert

За словами вчених, нове дослідження має важливе значення для пом'якшення масштабів руйнувань, які завдають блискавки будівлям. Вчені пояснюють, що все більше висотних конструкцій, таких як будуються з композитних матеріалів. Вони менш провідні, ніж метали, такі як алюміній, тому вони нагріваються сильніше, що робить їх уразливими для пошкодження висхідною блискавкою.

Як уже писав Фокус, у багатьох областях України люди побачили "метеор". У ніч на 1 травня жителі Харківської, Сумської, Полтавської, Запорізької та Дніпропетровської областей помітили яскравий спалах у небі.

Також Фокус писав про те, що глибокі надра Землі змінилися назавжди. Видобуток корисних копалин прискорив рух води в надрах, а наслідки такого втручання поки невідомі.

Теги по теме
Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом