Журналіст і військовослужбовець Станіслав Асєєв отримав контузію на фронті
Журналіст і військовослужбовець Станіслав Асєєв отримав контузію на фронті

Журналіст і військовослужбовець Станіслав Асєєв отримав контузію на фронті

Напередодні він повідомляв, що воює на одному із найгарячіших напрямків фронту — у районі селища Очеретине Донецької області.

Журналіст, письменник, колишній в’язень тюрми донецьких бойовиків «Ізоляція», а віднедавна військовослужбовець ЗСУ Станіслав Асєєв дістав контузію на фронті і нині перебуває у шпиталі. Про це написала «Новинарня» із посиланням на повідомлення Асєєва у соцмережі Х.

«Я живий, хоча за всіма законами фізики та ймовірності мав би померти. Позиції, на жаль, втрачені. Зараз я в лікарні зі струсом мозку.
Незабаром знову звернуся до вас по допомогу, оскільки в матеріальному плані наш підрозділ багато втратив»
, — написав Асєєв.

У своїй публікації «Новинарня» зазначає, що 29 квітня Асєєв повідомляв, що воює на одному із найгарячіших напрямків фронту — у районі селища Очеретине Донецької області.

«Важкі бої в районі Очеретиного. Колись я збирався бігти з Києва до Лісабона з рюкзаком у 20 кг: здається, цей забіг почався для мене на Донбасі», – написав він у своєму акаунті у мережі Х.

Як ми писали раніше, у березні 2024 року стало відомо, що Станіслав Асєєв мобілізувався до лав Збройних сил України у піхотну роту на першій лінії оборони.

Станіслав Асєєв — український письменник, журналіст і блогер, член Українського ПЕН.

У 2017 році Станіслав Асєєв робив репортажі для «Радіо Свобода» з територій, підконтрольних терористичній організації «ДНР». Він підписувався псевдонімом «Станіслав Васін», та одного разу йому не вдалося пройти «перевірку документів». Асєєв зник на початку червня 2017 року на окупованій частині Донеччини. Пізніше з’ясувалося, що його затримали бойовики «ДНР» та звинуватили у шпигунстві.

Асєєв сподівався на звільнення, однак бойовики не включили його до списків для обміну, який відбувся 27 грудня 2017 року.

На початку липня 2018 року стало відомо, що Станіслав Асєєв оголосив голодування.

Після арешту журналіст протягом 28 місяців перебував у концтаборі, став свідком катувань і моральних звірств.

Вийшовши на волю, Станіслав Асєєв видав книгу «"Світлий Шлях": Історія одного концтабору». Згодом письменник виступив консультантом фільму «Відблиск» Валентина Васяновича, де йдеться про українських військовополонених, а також зіграв у ньому роль співробітника ФСБ.

У вересні 2022 року Асєєв заснував фонд «Ініціатива справедливості» (JIF), що виплачуватиме нагороду за інформацію про російських терористів. 

У листопаді 2022-го книжку Станіслава Асєєва «Світлий шлях: історія одного концтабору» видали англійською мовою. У перекладі вона має назву «The Torture Camp on Paradise Street» («Концтабір на Райській вулиці»).

Фото: акаунт Станіслава Асєєва / Х

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
война
Источник материала
Поделиться сюжетом