З космосу зафіксовані золоті родовища Румунії
З космосу зафіксовані золоті родовища Румунії

З космосу зафіксовані золоті родовища Румунії

Зелені сільськогосподарські поля на півдні Румунії стали жовтими, коли ряди за рядами зацвіли рослини, схожі на ріпак або канолу. OLI (Operational Land Imager) на супутнику Landsat 8 зафіксував ці кольорові плями біля злиття річок Олт і Дунай 12 квітня 2024 року.

Рослини ріпаку та каноли належать до сімейства капустяних, до якого також входять капуста та гірчиця. Вони створюють скупчення маленьких яскраво-жовтих квітів, які масово покривають цілі поля золотом.

Детальний збільшений вигляд із зображення вище.

Жовті квіти розвиваються в тонкі стручки, схожі на горохові стручки, що містять дрібні багаті олією насіння. Після видобутку нафта використовується в різноманітних хімічних, біопаливних, харчових та інших галузях промисловості. Рапсову олію, яка зазвичай використовується в кулінарії, отримують із сорту ріпаку, виведеного з низьким вмістом кислоти.

Згідно з даними Комісії з міжнародної торгівлі, у типовому році Румунія виробляє 10 відсотків зерна та олійних культур Європейського Союзу. Крім ріпаку, основними культурами Румунії є соняшник і соя, а також кукурудза, пшениця і ячмінь. Річне виробництво олійних культур чутливе до посухи та спеки і за останні роки зазнало значних коливань.

У той час як ЄС в цілому виробив 23% світового виробництва ріпаку у 2023 році, Канада і Китай очолили список найбільших країн-виробників ріпаку та каноли, виробивши 21 і 17% відповідно в тому році. Супутники зробили знімки розлогих квітучих полів в обох країнах. У Канаді сезон жовтого цвітіння настає пізніше, ніж в ЄС, а в Китаї — раніше.

Источник материала
Поделиться сюжетом