Білорус воює за Україну і має нагороду від Залужного, але не може отримати додаткового захисту: відео
Білорус воює за Україну і має нагороду від Залужного, але не може отримати додаткового захисту: відео

Білорус воює за Україну і має нагороду від Залужного, але не може отримати додаткового захисту: відео

Усі подробиці історії білоруського добровольця Юрія Зайцева – в ексклюзиві TSN.ua.

Білоруський доброволець Юрій Зайцев вже чотири роки намагається домогтися набуття статусу додаткового захисту в Україні. Двічі він виграв суд у міграційної служби. І сьогодні він продовжує боротися у судах за справедливість. Пройшовши всі інстанції, залишилася остання надія – Верховний суд України. І від того, яке рішення ухвалять там, залежатиме його подальша доля. Усі подробиці цієї історії – в ексклюзиві журналістки Аліни Туришин для TSN.ua.

З Білорусі до України

До України Юрій Зайцев потрапив у 2020 році, незаконно перетнувши український кордон у зв’язку з переслідуванням його з боку режиму Лукашенка. Це саме той рік, коли проходили масові протести проти диктатора в Білорусі. За словами хлопця, білорусько-українську лінію розмежування перейшов не за власною волею. 

Затримання за запитом Білорусі

Після того як потрапив до України, Юрій хотів отримати статус біженця, однак не встиг. У серпні 2020 року в Одесі Зайцева затримали за запитом Білорусі до Інтерполу. Сама Білорусь звинувачує Юрія у справі за злочини у сфері контрабанди, незаконного обігу наркотиків і створення злочинної організації. Однак, Юрій Зайцев називає це фальсифікацією, адже навпаки боровся з людьми, які це розповсюджували та “кришували” заборонені речовини у правоохоронних органах режиму Лукашенка. 

Саме інструмент Інтерполу білоруські силовики активно використовували, щоб чинити тиск за кордоном на політично активних людей та всіх незгодних з режимом.

Після затримання Зайцев був заарештований та потрапив до одеського СІЗО. І одразу почали готувати його екстрадицію. 

Звинувачення Білорусі

Російські ЗМІ публікують уривки розмови з білоруською адвокаткою Ганною Леонідівною, в якої запитують, чи справді Юрій Зайцев фігурував у справі про наркотичні засоби? Однак у справі фігурує так зване “інше лице”.

"Я днями підняла вирок і уважно його вивчила. Так от там ніякого Зайцева немає взагалі! Є "інше обличчя", яке йде під ім'ям "Жора Космос". Це, як я розумію, нік чи прізвисько, як завгодно можна назвати. А те, що це Юрій Зайцев у вироку не сказано. Загалом, на сьогоднішній день, щоб були підстави екстрадувати його сюди, як мінімум, має бути постанова про залучення його як обвинуваченого. Як я розумію, воно, звісно, ​​є. Саме у слідчих органів, на підставі якого вони вимагають його видати. Але у вироку він проходить як "інше обличчя". І наскільки я пам'ятаю свідчення всіх обвинувачених, вони вказували на те, що мали якесь спілкування онлайн із "Жорою Космосом". Але, по суті, ніхто з присутніх у суді обвинувачених не підтвердив, що був особисто з ним знайомий", – розповіла адвокатка.

Адвокатка за 35 тисяч доларів

Поки Юрій Зайцев перебував у СІЗО, там йому порадили адвокатку Ірину Євдокимову. Саме вона мала стати на його захист. Послуги жінки вартували 35 тисяч доларів. І за цю суму вона обіцяла займатися захистом Юрія у суді, а також вирішити питання із міграційною службою. Для цього мати чоловіка продала квартиру у Білорусі, щоб врятувати сина. Однак, за словами Юрія, привласнивши гроші, адвокатка просто зникла. Як потім з'ясувалося, вона за весь цей час нічого не зробила для захисту Зайцева. Не ходила на суди, не склала жодного документа для міграційної служби і чисто формально значилася адвокатом – стверджує Юрій. Після цього чоловік звернувся до правоохоронних органів, зокрема, і  до ДБР.

"Ірина Євдокимова сказала передати 25 тисяч доларів її представнику Семонченку Євгенію Володимировичу, якого представила колишнім співробітником СБУ. Передати кошти я попросив власницю квартири, в якій я проживаю Ларису Редіну. Лариса, після того як отримала перевод від моєї матері, передала Семонченку 25 тисяч та отримала розписку, в якій Семонченко вказав, що отримав кошти для надання інформаційно-консультативних послуг", – розповів Зайцев.

За словами Юрія Зайцева, розписку та відеозапис, де адвокатка говорить, що “або даєш гроші, або їдеш у Білорусь”, він також надав правоохоронним органам.

Однак, у правоохоронних органах чоловіку відмовили у відкритті кримінального провадження щодо адвокатки. У ході розгляду матеріалів слідчим відділенням встановлено, що в матеріалах перевірки відсутні підстави для внесення денного факту до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

Позбавлення адвокатки ліцензії на рік

Потім за справу Зайцева взялися правозахисники "Правого діла". І через деякий час Рада адвокатів Одеської області позбавила права адвокатку Ірину Євдокимову займатися адвокатською діяльностю строком на один рік. Олег Михайлик, голова правозахисного об’єднання “Праве діло” розповідає, як все це було.

Судові процеси з ДМС України

Перебуваючи в СІЗО, Юрій Зайцев подав документи в міграційну службу України з проханням надати йому статус біженця або особи, яка потребує додаткового захисту. Державна міграційна служба України відкрила справу, а співробітники приходили в СІЗО на співбесіди. Однак за чотири місяці міграційна служба відмовила у  наданні цього статусу, а Юрію про це не повідомили. У відмові одна з причин – це що у разі повернення у Республіку Білорусь заявник не позбавляється права на справедливий судовий розгляд, залучення адвокатів тощо. Встановлено, що стан дотримання прав і свобод ув’знених осіб на території Республіки Білорусь значно покращився за останні роки.

Попри це, у Службі зовнішньої розвідки України голові правозахисного об’єднання “Праве діло” Олегу Михайлику повідомили, що в ході проведення так званих слідчих дій зі вказаними особами є висока ймовірність актів поводження з ними представників правоохоронних органів та спецслужб Росії та республіки Білорусь, актів фізичного та морального примусу для отримання необхідних “свідчень”. 

Комбатант без захисту

Юрій Зайцев за свої заслуги був нагороджений колишнім головнокомандувачем Залужним. Однак, тяганина з Державною міграційною службою України у судах не припиняється. У відзиві Державної міграційної служби України на касацію тепер з’явилася нова причина на відмову Юрію Зайцеву у додатковому захисті. Це те, що він служить у Збройних силах України та є комбатантом.

Довідка: Комбатанти (активні учасники бойових дій) не можуть розглядатися в якості шукачів притулку і не повинні бути допущені до процедур надання притулку до того часу, поки не висловлюють щиру і остаточну відмову від участі у військових діях або від наміру брати таку участь.

За словами керівника громадської організації “Правозахисне об’єднання” Праве діло Олега Михайлика, про політичний захист, про який згадує Державна міграційна служба України, і не йшлося. Говорилося саме про додатковий захист для Юрія Зайцева.

Верховний суд – остання надія

Зараз Юрій Зайцев подав документи у Верховний суд України. Там схвалили розгляд оскарження. Крім того, ми подали запит на отримання коментаря і до Державної міграційної служби України. Однак, на момент публікації матеріалу – відповіді не отримали.

Наголосимо, що ситуація Юрія Зайцева не поодинока. Україну захищає багато білоруських воїнів, на яких у рідній країні відкриті кримінальні провадження, їх внесли у розшук, до їхніх родичів застосовуються репресії, здійснюється психологічний тиск. Однак наразі для міграційної служби України все це не є достатніми підставами для видачі документів. Справа Юрія Зайцева може стати прецедентом, коли іноземець-комбатант отримав додатковий захист в Україні. Віримо, що справедливість переможе.

На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ШОК! Білорус воює за Україну і має нагороду від Залужного, але не може отримати статус біженця!

Читайте провідні новини дня:

Источник материала
Поделиться сюжетом