Британія розповіла в ОБСЄ про переслідування Росією релігійних громад в Україні
Британія розповіла в ОБСЄ про переслідування Росією релігійних громад в Україні

Британія розповіла в ОБСЄ про переслідування Росією релігійних громад в Україні

Росія вже понад 10 років систематично порушує право українців на вільне сповідування своєї релігії, посиливши репресії на окупованих з 2014 року територіях після повномасштабного вторгнення.

Про це заявив постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд на засіданні Постійної ради цієї організації у четвер у Відні, передає кореспондент Укрінформу.

"З наближенням святкування православними вірянами Великодня цієї неділі, багато християн готуються святкувати і здійснювати своє фундаментальне право людини на вільне і безпечне сповідування своєї релігії. Понад 10 років Росія та її маріонетки невпинно порушують це право в Україні", - сказав він.

Британський посол вказав на те, що з 2014 року Росія стала перенесла практику своїх внутрішніх репресій проти свободи віросповідання на тимчасово окуповані українські території Криму та Донеччини. "Після повномасштабного вторгнення ця тенденція посилилася і поширилася на інші захоплені території України", - додав Голланд.

За його словами, звіти ООН та інших організацій "малюють жахливу картину переслідувань релігійних громад в Україні через жорстоке застосування репресивних російських законів".

"Свідки Єгови, які вже давно переслідуються в Росії, були повністю заборонені. Кримські татари зіткнулися з найжорстокішими репресіями, багато з них було заарештовано. Релігійні споруди і місця поклоніння були захоплені і передані Російській православній церкві. Релігійна література була заборонена, а на тих, хто займався так званою "незаконною місіонерською діяльністю", включаючи проповідь, молитву та розповсюдження релігійних матеріалів, накладалися штрафи. Крім того, релігійні діячі піддавалися тортурам, свавільним затриманням і незаконним депортаціям, а багато з них навіть були вбиті", - зазначив посол.

Він також розказав присутнім трагічну історію отця Степана Подольчака – священника Православної церкви України у Каланчаку на Херсонщині, якого російські окупанти в лютому цього року спочатку викрали, а потім замучили до смерті. Також очільник британської місії розповів про викрадення росіянами в окупованому Бердянську священників УГКЦ Івана Лeвицького і Богдана Гелету, чиє місце перебування до цих мір залишається невідомим для їх сімей.

"Росія повинна виконати свої міжнародні зобов'язання, негайно припинивши переслідування релігійних діячів та безумовно звільнивши всіх тих, кого вона незаконно затримала. Велика Британія, разом з нашими міжнародними партнерами, зробить все можливе, щоб забезпечити притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за систематичну кампанію зловживань і порушень прав людини з боку Росії", - наголосив Голланд.

Як повідомляв Укрінформ, Україна передала до Міжнародного кримінального суду докази скоєння злочинів проти релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Теги по теме
Украина Россия ОБСЕ Религия
Источник материала
Поделиться сюжетом