Як військовозобов'язаним змінити місце проживання: деталі процедури
Як військовозобов'язаним змінити місце проживання: деталі процедури

Як військовозобов'язаним змінити місце проживання: деталі процедури

Коли військовозобов'язаний змінює адресу свого проживання, це повинно бути документально підтверджено. Доктор юридичних наук Роман Мудрий назвав основні етапи отримання дозволу від ТЦК під час зміни місця проживання.

Обов'язково треба мати дозвіл ТЦК

За словами юриста, під час зміни адреси проживання військовозобов’язаний повинен мати документальне підтвердження цього факту.

Потім потрібно скласти рапорт на ім’я керівника ТЦК та СП з проханням дозволити зміну місця проживання та подати його разом з доданими документами,
– говорить Роман Мудрий.

Крім того, необхідно зібрати такі документи:

  • паспорт,
  • військовий квиток,
  • довідку про присвоєння ідентифікаційного номера,
  • документ, що підтверджує нове місце проживання, або документи, що підтверджують причину зміни місця проживання.

Потім керівник ТЦК та СП має розглянути рапорт упродовж 7 днів. У разі позитивного рішення він надасть дозвіл на зміну місця реєстрації. Після отримання дозволу, треба знятися з військового обліку у ТЦК та СП за попереднім місцем проживання і протягом 7 днів стати на військовий облік у ТЦК та СП за новим. Для цього треба мати ті ж документи, які подавали для отримання дозволу.

Відповідальність за порушення правил військового обліку

За порушення правил обліку, зокрема і зміни місця проживання без дозволу ТЦК, передбачена адміністративна ідповідальність. За словами юриста, це тягне за собою штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, а також вчинення такого порушення в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Актуальне про мобілізацію в Україні

  • Верховна Рада 11 квітня 2024 року підтримала у цілому законопроєкт про мобілізацію. За нього віддали голоси 283 народні обранці. Володимир Зеленський підписав закон про зміни до процесу мобілізації 16 квітня.
  • Новий закон про посилення мобілізації вступить в силу 18 травня 2024 року. Після цього чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника.
  • Для чоловіків, які за кордоном, наразі єдиний варіант оновити свої військово-облікові дані – це повернутись в Україну і зробити це в ТЦК. Втім, у червні з'являться ще два варіанти – в консульських установах та через електронний кабінет, який планують запустити в червні.
  • 4 травня набирає чинності закон про забезпечення прав військових на соціальний захист. Зокрема, він передбачає скасування статусу "обмежено придатний". Всі чоловіки, які мали такий статус, повинні повторно пройти ВЛК для встановлення групи придатності до служби протягом 9 місяців.
  • Тих, хто своєю чергою отримає статус "придатний", поділять на 4 категорії.
Источник материала
Поделиться сюжетом