Як заряджати гаджет, щоб продовжити термін служби акумулятора – тільки дієві поради
Як заряджати гаджет, щоб продовжити термін служби акумулятора – тільки дієві поради

Як заряджати гаджет, щоб продовжити термін служби акумулятора – тільки дієві поради

Чи знали ви, що неправильна зарядка губить ваш смартфон, призводячи до деградації акумулятора?

Розповім у цій статті, як правильно заряджати гаджет, щоб продовжити термін служби акумулятора. Чи варто заряджати смартфон до 100% і розряджати до нуля, чи можна користуватися пристроєм під час заряджання – відповіді на ці запитання ви знайдете у матеріалі.

Чи потрібно заряджати телефон до 100%?

На тему повної зарядки телефону до 100% проведено чимало досліджень. І досі фахівці сервіс-центрів рекомендують заряджати смартфон понад 80% тільки у разі гострої необхідності.

Чому? Вважається, що кожен заряд до 100% нехай і незначно, але все ж таки негативно впливає на життєвий цикл батареї, призводячи до її деградації.

Мікроцикли зарядки теж не обіцяють нічого гарного акумулятору. Мова про ситуацію, коли заряджений до 100% смартфон сідає до 99% і відразу знову заповнює цей самий 1%.

Ще одна деталь – на відміну від сучасних смартфонів деякі телефони минулого не могли похвалитися функціями контролю заряду та температури. У результаті це могло призводити до того, що навіть при досягненні 100% заряду електрика продовжувала “підживлювати” батарею гаджета. А це, у свою чергу, могло призводити до перегріву акумулятора та самого апарату.

Багато сучасних смартфонів, включаючи iPhone, пропонують функцію оптимізованої зарядки, покликану знизити знос акумулятора. Рекомендую увімкнути цю опцію в установках пристрою. При активованій опції “Айфон” самостійно аналізує використання гаджета і заряджає його понад 80% тільки тоді, коли вважатиме це за потрібне.

Якщо у вашому смартфоні відсутні функції оптимізації заряджання, намагайтеся відключати його від електромережі при досягненні заряду на рівні 80-90%, щоб продовжити термін служби акумулятора.

Чи варто розряджати смартфон до нуля перед наступним заряджанням?

Потрібно розуміти, що літій-іонні акумулятори погано переносять повний розряд. І якщо ви розряджатимете смартфон до повного спустошення батареї, на користь акумулятору це точно не піде.

Я неодноразово стикався з ситуаціями, коли після розряду в 0 навіть через кілька тижнів (і тим більше місяців) зберігання в розрядженому стані акумулятори смартфонів, планшетів і навіть ноутбуків «наказували довго жити»: пристрої не включалися, батарея повністю виходила з ладу, ніяк не реагуючи на заряджання.

Чи можна використовувати смартфон під час заряджання?

Звичайно, робити це вам ніхто не заборонить, проте експерти сходяться на думці, що використовувати смартфон або планшет під час заряджання не варто. Справа в тому, що під час поповнення енергії гаджет і так нагрівається, а під навантаженням батарея може перегрітися.

Такий перегрів може призвести до прискореної деградації батареї, а в найгіршому випадку навіть спровокувати «бум» з подальшим займанням.

Висновок простий – намагайтеся мінімізувати використання гаджета в момент, коли ви заряджаєте його.

Висновки

Давайте підіб’ємо короткі підсумки на тему, як правильно заряджати смартфон, щоб продовжити термін служби акумулятора:

1. Намагайтеся не заряджати смартфон до 100% без необхідності, зупиняючись на 80-90% заряду.

2. Не допускайте повного розряду пристрою – це може призвести до деградації батареї або виходу з ладу літій-іонного акумулятора (у разі тривалого зберігання у розрядженому стані).

3. Не використовуйте смартфони та інші гаджети під час заряджання, щоб не створювати додаткове навантаження та не викликати перегрівання акумулятора.

Источник материала
Поделиться сюжетом