ЄС утричі збільшив фонд підтримки для українських науковців
ЄС утричі збільшив фонд підтримки для українських науковців

ЄС утричі збільшив фонд підтримки для українських науковців

Європейська комісія ухвалила втричі збільшити фонд підтримки для українських науковців і спрямувати 4,5 мільйона євро на продовження наукових проєктів за їхньою участю.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії, передає Укрінформ.

«Для надання підтримки українських досліджень Єврокомісія втричі збільшила початковий бюджет кандидатської програми EURIZON - до €4,5 мільйона в межах програми Horizon Europe», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ця підтримка спрямована на допомогу українським вченим, які продовжують дослідження попри виклики й загрози, спричинені російською війною проти України.

Очікується, що кандидатська програма EURIZON дозволить українським дослідникам продовжити або розпочати власні наукові проєкти, проводити високотехнологічні дослідження, підтримувати зв'язок із міжнародними партнерами, розширити географію застосування їхніх результатів.

У межахпрограми будуть відібрані 65 проєктів. 324 українські вченізможуть скористатися стипендіями за програмою EURIZON. Деякі з них уже отримали європейські гранти з 1 травня. Як зазначається, ці проєкти здійснюються у співпраці з європейськими дослідницькими установами.

Дослідницькі проєкти охоплюють такі сфери, як фізичні науки і інженерна справа (38%), охорона довкілля (15%), соціальні та культурні інновації (15%), охорона здоров’я та продукти харчування (14%), енергетика (10%), розвиток баз даних, обчислювальної та цифрової дослідницької інфраструктури (6%). Проєкти відібрані з усієї України, більша частина припадає на Київ, Львів та Харків.

Як повідомлялося, програма EURIZON для підтримки українських вчених та дослідників в умовах війни була започаткована у квітня 2023 року та включала дослідницькі проєкти тривалістю від 6 до 12 місяців. Від початку ця програма була розрахована на участь близько 90 українських дослідників та мала бюджет 1,5 мільйона євро.

Теги по теме
Украина Евросоюз ученые
Источник материала
Поделиться сюжетом