Камінь Долі приховував таємницю: королівський артефакт виявився частиною чогось більшого
Камінь Долі приховував таємницю: королівський артефакт виявився частиною чогось більшого

Камінь Долі приховував таємницю: королівський артефакт виявився частиною чогось більшого

Камінь Долі, відомий своєю важливою роллю під час інавгурації шотландських та англійських монархів, часто порівнюють із біблійним каменем Якова. Вчені вирішили дослідити артефакт та встановили, що його використовували не тільки для коронацій.

Скунський камінь, також відомий як Камінь Долі, має важливе історичне значення для шотландської та англійської монархій. Легенди пов'язують його походження з Ферґусом Мор мак Ейрком, потенційним правителем стародавнього королівства, що охоплювало частини Шотландії та Ірландії, пише HeritageDaily.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Згідно з "Оригінальною хронікою" Шотландії XV століття, Ферґус нібито привіз камінь з Ірландії до Аргайлу, де його коронували близько 501 року нашої ери. Інші перекази пов'язують артефакт із біблійними оповідями, а саме з каменем Якова, згаданим у книзі Буття.

Під час Першої війни за незалежність Шотландії король Англії Едуард I забрав камінь до Вестмінстерського абатства як військовий трофей. Його помістили в Коронаційний стілець для коронації наступних монархів.

Фото: Cornell University/Flickr

У 1996 році камінь повернули до Шотландії і розмістили в Единбурзькому замку. Потім, у 2020 році, шотландський уряд оголосив про його переміщення до музею Перта, де він став визначним експонатом у березні 2024 року.

Нещодавнє дослідження мало на меті з'ясувати походження каменю. Дослідники дійшли висновку, що він, ймовірно, походить з району Скуне і міг бути використаний у церкві або римській споруді.

Важливо Середньовічні рукописи тепер завжди під рукою: вчені оцифрували манускрипти з Грайфсвальда

Доктор Нікі Скотт, старший радник із питань культурного значення, зазначила, що хоча деякі ритуали інавгурації включали ступання на подібні камені, зношеність Каменя Долі не узгоджується з таким використанням. Натомість імовірніше, що він функціонував як сходинка, хоча конкретні деталі залишаються незрозумілими.

Раніше Фокус писав про відкриття 2200-річної гробниці і тисячі реліквій. Дослідники припускають, що там спочивав імператор держави Чу.

А також ми розповідали про поховання першого короля Вессексу. Його виявили за допомогою дослідження "Англосаксонської хроніки".

Источник материала
Поделиться сюжетом