Карпачов на прикладі "Супермами" пояснив, чому ніколи не слід порушувати особисті кордони дітей
Карпачов на прикладі "Супермами" пояснив, чому ніколи не слід порушувати особисті кордони дітей

Карпачов на прикладі "Супермами" пояснив, чому ніколи не слід порушувати особисті кордони дітей

Експерт з дитячої психології та розвитку особистості Дмитро Карпачов зазначає, що повага до особистих кордонів дитини – це основа будь-якого взаєморозуміння. За його словами, відсутність порозуміння між батьками та школяром може породити прірву у стосунках.

Фахівець у телепроєкті "Супермама" розібрав випадок однієї із учасниць, яка виховує двох дітей. Жінка поділилась, що вважає відверті розмови зі своїм сином та донькою важливими у вихованні. Проте, як виявилося, це може призводити до певних проблем у стосунках. Зокрема, вона неодноразово доводила до сліз дівчинку, порушуючи тему поганих вчинків дитини при сторонніх. А хлопець взагалі непристойно підписав матір у своєму телефоні. Це, на думку Карпачова, прояв неповаги до неї. 

Експерт каже, що таким чином жінка порушує кордони своїх дітей. Що може призвести до недовіри до мами та оточення. Наприклад, дівчинка може замкнутися в собі. А хлопець має патерн небезпечної поведінки з вогнем.

"В основі імпульсивного бажання підпалювання чогось завжди лежать певні психічні проблеми дитини, зазвичай це стримані злість та гнів, частіше від нестачі любові батьків для привернення уваги, що в майбутньому може призвести й до більш складних форм, а саме – піроманії, психічного розладу, який потребує вже корекції від фахівців. Тому будь-які прояви подібної поведінки мають викликати підвищений інтерес зі сторони батьків для подальшого виявлення обставин та причин", – стверджує Карпачов.

Він пояснює, що якщо дитина не зізнається, що скоїла поганий вчинок, то вона або не робила цього, або стосунки у родині на недостатньому рівні довіри. Тож, за його словами, батькам не варто концентруватись на звинуваченнях, натомість необхідно звернути увагу на взаємини з дитиною.

Фахівець запевняє, що виховувати хлопчиків та дівчаток треба до підліткового віку і робити все, аби в них сформувалась повага до батьків. Тільки тоді, зі слів експерта, діти будуть дослухатися до порад дорослих. 

Він також пояснив, як деякі ситуації можуть впливати на взаємини між дорослими та підлітками у родині та до яких наслідків це може призвести. Зокрема: 

  • Високі очікування: Батьки можуть мати високі очікування щодо своїх дітей, а діти можуть не відповідати цим очікуванням. Такі ситуації призводитимуть до розчарування і невдоволення обома сторонами.
  • Різниця в поглядах: Конфлікти можуть виникати через різницю в поглядах, бажаннях та потребах. Наслідок – негативні емоції, напруженість та нерозуміння.
  • Недостатній час на спілкування: Батьки можуть бути зайняті роботою, домашніми справами або іншими обов’язками, що призводить до недостатнього часу, відведеного на спілкування з дітьми. Таким чином може виникнути відчуття віддаленості та нерозуміння.
  • Різні стилі виховання: Якщо у дорослих був негативний досвід зі своїми батьками, вони можуть використовувати схожий стиль виховання і у своїй сімʼї. Це може призвести до непорозумінь та конфліктів.
  • Приклад для дітей: Діти навчаються на прикладі батьків. Якщо дорослі не виявляють повагу один до одного, це може вплинути на дитину і її відносини з іншими людьми.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що Карпачов назвав три запитання, які обов'язково треба поставити дитині перед тим, як її покарати. 

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом