Космічний телескоп Hubble повернувся до наукової роботи після збою
Космічний телескоп Hubble повернувся до наукової роботи після збою

Космічний телескоп Hubble повернувся до наукової роботи після збою

Через тиждень перебування в безпечному режимі після збою одного з трьох гіроскопів, що працюють, космічна обсерваторія «Хаббл» повернулася до наукових спостережень. У квітні «Хаббл» відзначив свою 34-ту річницю перебування на орбіті. Він пробув там так довго, що поява збоїв неминуче. І все ж таки, технічний стан обсерваторії дозволяє розраховувати як мінімум ще на два роки спостережень.

У складі обсерваторії «Хаббл» було передбачено та встановлено чотири гіроскопи (один надлишковий). Під час обслуговування телескопа командою астронавтів 2009 року на обсерваторію встановили шість нових гіроскопів. Фактично це маховики на двигунах, які регульованою швидкістю обертання допомагають наводити телескоп на задані цілі. На практиці це складний механізм, що представляє собою герметичний циліндр, що плаває у густій ​​рідині.

Усередині циліндра зі швидкістю 19 200 об/хв обертається колесо, яке і ставить «Хабблу» необхідне зсув і забезпечує подальшу стабілізацію. До електродвигуна всередині циліндра підводяться дроти товщиною з людського волосся. Електроніка всередині гіроскопа фіксує дуже незначні переміщення осі колеса та передає цю інформацію до центрального комп’ютера «Хаббла». Підшипник у колеса «реагування» газовий, що забезпечує роботу без зносу.

До цього дня в системі орієнтації телескопа в роботі залишилося три гіроскопи. Один із них почав збоїти — передавати в комп’ютер невірні дані — ще минулого року. Він знову забив 23 квітня 2024 року, що перевело телескоп у безпечний режим. Але вже 29 квітня роботу систем було відновлено, і телескоп вийшов із безпечного режиму роботи і розпочав спостереження. Теоретично телескоп залишатиметься керованим навіть якщо у роботі залишиться лише один гіроскоп. У NASA розробили схему наведення на цілі цього випадку.

Зазначимо, у NASA не уточнюють, які саме системи дають збій. Крім двигунів-маховиків з датчиками в системі керування та стабілізації телескопа беруть участь також електромагнітні датчики, які також називають гіроскопами.

Источник материала
Поделиться сюжетом