Мільярди для України: деблокада кордону з Польщею вже вплинула на економіку
Мільярди для України: деблокада кордону з Польщею вже вплинула на економіку

Мільярди для України: деблокада кордону з Польщею вже вплинула на економіку

Після розблокування польсько-українського кордону вантажопотік агропродукції з України зріс на 20%. Це призвело до поповнення державного бюджету на 2,5 млрд грн.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. "Тільки один тиждень без блокади кордону з Польщі приніс +2,5 млрд грн", – зазначив він.

Польські фермери 29 квітня розблокували усі пункти пропуску на кордоні з Україною, відновивши рух вантажівок, хоча для машин із зерном діють обмеження. Повна деблокада кордону призвела до збільшення вантажопотоку агропродукції з України на 20%.

"Якщо у другій декаді квітня 2024 року середній обсяг перевезень становив 13 тисяч тонн на добу, то 28-29 квітня ця цифра зросла до 16 тисяч тонн", – зазначив перший заступник Міністра агрополітики Тарас Висоцький.

У березні голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев оцінював втрати держбюджету внаслідок блокування польськими фермерами кордону у 6,5 млрд грн. За його словами, у лютому Україна недорахувалася через блокаду 7,7 млрд грн митних платежів.

"Від розблокування польського кордону, за останній тиждень місяця додатково надійшло близько 2,5 млрд грн", – зазначив Гетманцев у Telegram. Загалом надходження до держбюджету від митних платежів у квітні становили 49,1 млрд грн, що на 6,4 млрд грн більше встановленого Мінфіном індикативного показника. Виконання становило 115%, наголосив нардеп. За оцінками Європейської Бізнес Асоціації, збитки компаній через блокаду кордону склали щонайменше 24,8 млн євро. 

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, польські фермери розблокували усі пункти пропуску на кордоніз Україною. Зокрема, 29 квітня було знято блокаду пункту "Рава-Руська – Гребенне".

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом