Не єдині у Всесвіті: вчені виявили ознаки життя на далекій планеті
Не єдині у Всесвіті: вчені виявили ознаки життя на далекій планеті

Не єдині у Всесвіті: вчені виявили ознаки життя на далекій планеті

Коли ми дивимося на зірки у небі, часто думаємо про те, що за їхнім світлом може ховатися щось живе. Нещодавно вчені оголосили про захоплююче відкриття, зроблене за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб»: на екзопланеті K2-18b, яка знаходиться за 120 світлових років від нас, може бути життя!

K2−18b — планета, що обертається навколо зірки-червоного карлика в сузір'ї Лева. Розташована в далекій зоряній системі, ця планета привертає увагу науковців завдяки хімічним маркерам, які асоціюються з живими організмами на Землі. Це справжня гігантка, вона вдвічі більша за нашу Землю і має масу, більшу у 8,6 разів. Цікаво, що рік на цій планеті триває всього 33 дні — стільки ж, скільки один місяць на Землі.

Хімічні сполуки. Фото: NASA

Та найцікавіше виявлено в атмосфері K2-18b: різні хімічні речовини, які можуть бути ознаками живого життя. Також було виявлено диметилсульфід — речовину, яка на Землі створюється фітопланктоном у морській воді. І це означає, що можливо на K2-18b є водний океан і атмосфера, де міститься багато водню - саме так, як і на нашій планеті.

Навіть якщо на K2−18b не існує життя, відкриття таких планет стимулює наукове співтовариство до подальших досліджень космосу і пошуку життя в інших галактиках. Наука продовжує відкривати та розширювати наші знання про Всесвіт.

Раніше ми повідомляли: Не лише Третя, а й Четверта світова: астролог попередив українців – має відбутися у 2024 році



Источник материала
Поделиться сюжетом