Посилення мобілізації: кого зі студентів можуть призвати з травня 2024 року
Посилення мобілізації: кого зі студентів можуть призвати з травня 2024 року

Посилення мобілізації: кого зі студентів можуть призвати з травня 2024 року

Спочатку законопроєкт передбачав призов аспірантів-"контрактників", але згодом норму прибрали. Проте відстрочку від мобілізації матимуть не усі студенти.

Новий закон про мобілізацію в Україні передбачає низку змін, які, зокрема, торкнуться і студентів. У тому, кому тепер загрожуватиме призов, розібралися в УНІАН 2 травня.

Закон про мобілізацію в Україні: коли набере чинності

Закон №10449 був підписаний президентом Володимиром Зеленським 16 квітня. Однак чинності він набуде лише 18 травня.

Закон про мобілізацію в Україні: призов аспірантів

Перша версія законопроєкту передбачала можливість мобілізації аспірантів, які навчаються "на контракті". Однак згодом цю норму виключили, адже її розкритикували за порушення конституційних принципів рівності.

Відповідно до тієї версії закону про мобілізацію, яка була підписана Зеленським та набере чинності у травні, відстрочку матимуть усі аспіранти — незалежно від того, сплачують вони за навчання чи ні.

Закон про мобілізацію в Україні: кому призов не загрожує

Відповідно до нового закону про мобілізацію усі студенти вишів та закладів профтехосвіти, які навчаються очно, призвані бути не можуть.

Зокрема, мобілізації не підлягають:

  • студенти, якщо здобувають рівень професійної, професійно-технічної, фахової передвищої або вищої освіти вище за попередній за денною або дуальною формою;
  • докторанти та громадяни, зараховані на навчання в інтернатуру;
  • науковці й викладачі, які мають науковий ступінь та працюють не менш як на 0,75 ставки у закладах вищої та фахової передвищої освіти, наукових установах;
  • педагоги, які працюють щонайменше на 0,75 ставки у закладах фахової передвищої, професійної, професійно-технічної освіти, школах.

Нагадаємо, Фокус опублікував список хвороб ока, які звільняють від мобілізації в Україні.

Командувач підготовкою Сухопутних військ ЗСУ Віктор Ніколюк розповів, мобілізації яких фахівців нині найбільше потребують у Силах оборони.

Источник материала
Поделиться сюжетом