Програма Байдена «Інтернет для всіх» потребує допомоги Маска
Програма Байдена «Інтернет для всіх» потребує допомоги Маска

Програма Байдена «Інтернет для всіх» потребує допомоги Маска

Очікується, що супутниковий інтернет-сервіс Ілона Маска, Starlink, відіграватиме роль у програмі адміністрації Байдена, яка коштує 42 мільярди доларів, щоб забезпечити високошвидкісний Інтернет у кожному американському домі, кажуть офіційні особи, оскільки Вашингтон стикається з важкою математикою у своїх зусиллях побудувати мережі, що досягають найвіддаленіші куточки країни.

Зростаюче обговорення використання Starlink для заповнення прогалин у покритті є підтвердженням того, наскільки дорогим і складним було б прокласти нові інтернет-кабелі на кожну гору та в кожну долину по всій країні. Адміністрація програми забезпечення широкосмугового доступу та розгортання (BEAD) також стикається з тиском витрат через вимогу «Зроблено в Америці» для будівельних матеріалів.

Алан Девідсон, голова Національного управління телекомунікацій та інформації федерального уряду, який контролює програму BEAD, сказав, що волоконно-оптичні кабелі будуть розгорнуті протягом більшої частини програми. Але Starlink є варіантом для надзвичайно віддалених районів, де оптоволокно було б занадто дорого, сказав він в інтерв’ю The Washington Post.

«Держави можуть встановити поріг «надзвичайно високої вартості», — сказав Девідсон. «Для місць, які є дорожчими за цей поріг, вони можуть використовувати альтернативні технології, такі як супутник».

У той час як кожен штат розробляє власний план і обирає власних постачальників, Девідсон сказав, що очікує, що «багато» штатних планів включатимуть положення, яке відкриває двері для Starlink, щоб подати заявку на гранти.

Минулого року адміністрація Байдена оголосила BEAD основною політичною ініціативою, назвавши її відображенням амбіцій президента Байдена покращити рівень життя американців із усіх верств населення. Білий дім провів паралелі з історичним поштовхом до електрифікації нації в 1930-х роках. Програма допоможе приблизно 8,5 мільйонам сімей і малим підприємствам отримати сучасне підключення до Інтернету після того, як пандемія коронавірусу підкреслила потребу в надійному Інтернеті в сучасному суспільстві.

Існувала невизначеність щодо того, чи будуть допущені до програми супутникові інтернет-провайдери, такі як Starlink. Послуга супутникового Інтернету все ще є технологією, що розвивається, і NTIA не включила її у своє визначення «надійної широкосмугової послуги» під час розробки програми («широкосмуговий» — це не технологія , а маркетинговий термін для різних типів Інтернету). послуга швидша за комутований доступ).

Деякі законодавці США також закликали федеральний уряд зменшити свою залежність від бізнес-імперії Маска після низки суперечок , у тому числі вказівки Маска на підтримку необґрунтованого антисемітського звинувачення, яке викликало засудження з боку Білого дому та підштовхнуло натовпи рекламодавців до Залиште Повідомлення про відмову X. Маска задовольнити прохання українських військових використовувати супутники Starlink для управління нападом на російські сили на окупованій українській території, як повідомляється в біографії Маска Уолтера Айзексона , також стала точкою спалаху.

Сенатор Тім Кейн (D-Va.), член Комітету зі збройних сил і комітетів з міжнародних відносин, сказав, що законодавці «як би не вірили» в те, що Маск і його бізнес можуть бути надійними федеральними партнерами. Однак Starlink і її материнська компанія SpaceX відрізняються своїми послугами, і у Вашингтона не відразу є альтернатива.

SpaceX запустила Starlink у 2019 році. Відтоді вона отримала понад 2 мільйони користувачів у понад 70 країнах. Маск назвав Starlink «єдиною компанією, яка фактично вирішує питання широкосмугового зв’язку в сільській місцевості».

Залишаються питання щодо того, чи відповідає швидкість Starlink вимогам BEAD і чи можна використовувати федеральні кошти для субсидування терміналу Starlink вартістю 599 доларів, щоб зробити послугу доступною для малозабезпечених сімей у сільській місцевості.

У грудні Федеральна комісія зі зв’язку відмовила Starlink у субсидіях на суму 900 мільйонів доларів для меншої сільської інтернет-програми, заявивши, що компанія не змогла довести, що вона може відповідати вимогам щодо швидкості завантаження 100 Мбіт/с і швидкості завантаження 20 Мбіт/с, серед інших проблем. Програма BEAD NTIA має ті самі вимоги щодо швидкості 100/20 для постачальників ( швидкість 100/20 є нижчою за середню в Сполучених Штатах і повинна дозволити сім’ї брати участь у різноманітних заходах – від відеоконференцій до ігор і потокового перегляду фільмів).

Крістін Холквіст, виконавчий директор Ради широкосмугового зв’язку Вермонта, адміністративного агентства BEAD у штаті, сказала, що сервіс Starlink зараз надто повільний для BEAD, але компанія очікує підтримувати більш високі швидкості протягом наступного року після запуску більших супутників на орбіту. .

«Наявниі технології Starlink не відповідають вимогам програми BEAD, але вони оновлюються до нового набору супутників, які відповідатимуть вимогам», — сказав Холквіст. «Вони повинні бути готові вчасно».

SpaceX не відповіла на запити про коментарі. Згідно з веб-сайтом Starlink , його стандартна послуга була б надто повільною для BEAD, і його пріоритетний план повинен відповідати вимогам, хоча Starlink каже, що фактичні швидкості можуть відрізнятися. Минулого місяця SpaceX провела тестовий запуск свого космічного корабля Starship , який, як очікується, буде використаний для розгортання наступного покоління інтернет-супутників Starlink.

Вермонт розглядає Starlink для надзвичайно дорогих районів у рамках BEAD разом із двома іншими технологіями: «фіксованим бездротовим зв’язком», який використовує ті самі з’єднання 5G, що й смартфони з веж стільникового зв’язку, та існуючі мідні телефонні дроти, які працюють повільніше, ніж оптоволокно, але мають переваги вже встановлених. Рада широкосмугового зв’язку Вермонта назвала Starlink єдиною супутниковою службою на низькій орбіті Землі, яка створила програму, що відповідає вимогам BEAD.

Федеральний уряд продовжує покладатися на SpaceX і в інших аспектах. Минулого місяця агентство Reuters повідомило , що компанія має контракт на створення сотень супутників-шпигунів для уряду США. Агентство США з міжнародного розвитку або USAID передало українському уряду тисячі терміналів Starlink, щоб допомогти їм у боротьбі з Росією, а Державний департамент підтримав використання терміналів іранськими протестувальниками, які прагнуть обійти урядовий контроль над інформацією. Це спонукало уряд Ірану подати скаргу на Starlink до Міжнародного союзу електрозв’язку. NASA планує одного разу використати ракети SpaceX для висадки астронавтів на Місяць.

Програма BEAD зіткнулася з певною часткою проблем, включаючи необхідність створення внутрішніх ланцюжків постачання для відповідності вимогам «Зроблено в Америці», а також відсутність оновлених карт покриття широкосмугового зв’язку в FCC, які могли б керувати чиновниками при плануванні розгортання. Коли штати перейшли до процесу планування, багато хто виявив, що коштів недостатньо, щоб провести оптоволокно в кожну домогосподарство.

Волоконно-оптичні кабелі — тонкі чорні дроти, натягнуті на телефонних стовпах або закопані під землею — передають дані через промені світла та є золотим стандартом для швидкого й надійного Інтернету.

«Кожний штат, з яким я спілкувався, хоче отримати оптоволокно якомога більше необслуговуваних і недостатньо обслуговуваних громад», — сказав Блер Левін, ветеран телекомунікаційної галузі та політичний аналітик консалтингової компанії New Street Research. «Жоден штат не хоче використовувати Starlink, але в деяких без нього математика може не працювати».

Уряди штатів завершують свої початкові плани використання грантів BEAD, які має схвалити NTIA. Наразі NTIA схвалила плани Луїзіани, Канзасу, Невади та Західної Вірджинії. Після схвалення їхніх початкових пропозицій штати можуть переходити до вибору постачальників для проєктів, а будівництво, як очікується, розпочнеться наступного року.

План штату Невада є одним із тих, що включає положення про використання супутника в районах, де офіційні особи не отримують прийнятних заявок на розміщення оптоволокна.

Девідсон сказав, що, попри наявність супутників, мета полягає в тому, щоб побудувати якомога більше волоконно-оптичних ліній, оскільки вони можуть працювати десятиліттями без погіршення якості.

«Ми не хочемо повертатися до Конгресу через п’ять років або через 10 років і говорити: «Мережі, побудовані на ці гроші, зараз надто повільні», — сказав він. «Ми хочемо мати можливість будувати мережі, які прослужать десятиліттями».

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны