Що можна зрозуміти про кухонний ніж при першому поверхневому огляді
Що можна зрозуміти про кухонний ніж при першому поверхневому огляді

Що можна зрозуміти про кухонний ніж при першому поверхневому огляді

У цій статті ми разом з вами розгадаємо таємниці геометрії та ергономіки кухонного ножа і дослідимо, чому саме ці фактори є такими важливими. Сподіваємось, ця стаття допоможе вам вибрати саме той кухонний ніж, що буде вам корисний.
Серед безлічі інструментів, які використовують на кухні, саме кухонний ніж часто виділяють як основний інструмент. У цій статті ми разом з вами розгадаємо таємниці геометрії та ергономіки кухонного ножа і дослідимо, чому саме ці фактори є такими важливими. Сподіваємось, ця стаття допоможе вам вибрати саме той кухонний ніж, що буде вам корисний.

Геометрія леза та форма руків'я сильно впливає на особливості ножа. Часто про призначення ножа багато що можна сказати просто оглянувши його.

Товщина ножа по обуху

Товстий ніж буде міцним, але потребує більших зусиль для того, щоби пройти скрізь матеріал, що розрізається. 

Ніж, що добре ріже не буде надто товстим. Наприклад, при першому погляді японський ніж сантоку та кухонний сікач-клівер дещо схожі. Але якщо ми подивимось на їх клинки зверху, ми побачимо, що сантоку тонкий, а клівер навпаки – дуже товстий. 

Можна зробити перший висновок, що клівер добре підходить для рубання великих шматів м`яса та кісток, а ось сантоку придатний скоріш для дуже акуратного та швидкого різання, а ось кістки рубати ним краще і не намагатися.

Кут заточування

Кут заточування ножа визначається кутом між ріжучою кромкою ножа і площиною заточування. Цей кут впливає на ефективність різання і рубання.

  1. Ножі для різання: Для точного різання, як правило, використовують ножі з малим кутом заточування, наприклад, 15-20 градусів. Такий кут забезпечує дуже гостре ріжуче лезо, що дозволяє легко різати продукти з м'якими текстурами, такі як фрукти, овочі, м'ясо або риба.
  2. Ножі для рубання: Для рубання або роботи з більш жорсткими матеріалами, такими як м'ясо з кістками або тверді овочі, краще використовувати ножі з більшим кутом заточування. Зазвичай це буде від 25 до 30 градусів. Більший кут забезпечує більшу міцність леза, що дозволить ножу ефективно проникати через тверді матеріали без пошкодження леза та витримувати ударні навантаження. Але різати м'які матеріали такий ніж буде гірше.

Таким чином не тільки обух, але й лезо багато може розказати про призначення ножа.

Важливо також зазначити, що кут заточування може бути змінений під час заточування, що дасть змогу досягти потрібних вам результатів.

Також звертайте при погляді на клинок ножа, чи вказана на ньому марка сталі та назва бренду. Серйозний виробник вкаже цю інформацію, а ось виробники неякісної продукції часто приховують цю інформацію.

Ергономіка

Ергономіка виходить за рамки простої уяви про комфорт. Вона враховує наскільки надійно ніж лежить у вас в руці. Як передається зусилля з руків'я на клинок (бо ніж, це теж важіль). Наскільки буде втомлюватись ваше зап’ястя.

Добре сконструйований ніж повинен легко лягати в руку кухаря, забезпечуючи комфорт під час тривалого використання.

З цього можна зробити кілька важливих висновків:

  1. Ніж для себе краще вибирати самому і перед купівлею обов'язково потримати його у власних руках.
  2. Руки у всіх різні. Тому навіть саме модно та ергономічно виглядаюче руків'я не обов'язково буде зручним саме для вас. Руків'я простої циліндричної чи прямокутної форми часто опиняються найбільш універсальними у цьому плані, тобто є однаково зручними для різних людей. Тому, якщо ви купуєте ніж через інтернет і не можете перевірити його ергономіку особисто, виберіть модель з максимально простим руків`ям.
  3. Краще не використовувати на кухні ножі з суцільнометалевим руків`ям. Метал стає слизьким коли намокає, нагрівається від жару та замерзає від холоду. Сучасні якісні синтетичні матеріали куди більш стійкі до вологи та перепадів температур. 

Як бачите, навіть поверхневий погляд на кухонний ніж може багато сказати вам, якщо знати куди дивитись. Сподіваємось, ці маленькі лайфхаки трохи допоможуть, і ви отримаєте саме той ніж, яким будете з задоволенням користуватись довгі роки!

Джерело - https://grandway.ua/catalog/nozhi-kuhonnye/ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом