Слабке магнітне поле Землі сприяло виникненню складного життя
Слабке магнітне поле Землі сприяло виникненню складного життя

Слабке магнітне поле Землі сприяло виникненню складного життя

Дослідження показують, що ослаблене магнітне поле між 591 і 565 мільйонами років тому могло спровокувати підвищення рівня кисню, сприяючи розвитку складного життя.

Незвичайне зменшення сили магнітного поля Землі між 591 і 565 мільйонами років тому збіглося зі значним підвищенням рівня кисню в атмосфері та океанах, згідно з публікацією, опублікованою сьогодні (2 травня) у Communications Earth & Environment. Автори припускають, що ослаблення магнітного поля могло призвести до збільшення кисню, що, як вважають, підтримувало еволюцію деяких із найдавніших складних організмів.

Едіакарська фауна та збільшення кількості кисню

Між 600 і 540 мільйонами років тому життя на Землі складалося з м’яких організмів, відомих як едіакарська фауна, найдавніших відомих складних багатоклітинних тварин. Скам’янілі рештки показують, що ці організми значно урізноманітнилися за складністю та типом між 575 та 565 мільйонами років тому. Попередні дослідження показали, що ця диверсифікація пов’язана зі значним підвищенням рівня кисню в атмосфері та океані, яке відбулося за той самий період. Однак поки неясно, чому відбулося це збільшення кисню.

Аналіз кристалів плагіоклазу

Джон Тардуно та його колеги проаналізували магнітні властивості 21 кристала плагіоклазу, поширеного мінералу в земній корі, які були витягнуті з породи у Бразилії віком 591 мільйон років. Кристали плагіоклазу містять крихітні магнітні мінерали, які зберігають інтенсивність магнітного поля Землі під час їх формування. Аналіз кристалів показав, що в точці їх утворення магнітне поле Землі було найслабшим з усіх зареєстрованих — приблизно в 30 разів слабше, ніж нинішня напруженість магнітного поля, а також інтенсивність магнітного поля, виміряна на подібних кристалах, утворених приблизно 2000 мільйонів років тому.

Зв’язок між магнітним полем і рівнями кисню

Автори поєднали свої результати з попередніми вимірюваннями, щоб встановити, що магнітне поле Землі було на такому слабкому рівні щонайменше 26 мільйонів років, від 591 до 565 мільйонів років тому. Це збігається зі збільшенням кисню, яке відбулося між 575 і 565 мільйонами років тому. Автори припускають, що ослаблене магнітне поле могло дозволити більшій кількості водню вийти в космос, що призвело до більшого відсотка кисню в атмосфері та океанах Землі, що, своєю чергою, могло сприяти диверсифікації типів і складності організмів.

Источник материала
Поделиться сюжетом