Торецьк під загрозою, а Часів Яр боронять навіть бійці ГУР, бо не вистачає людей, — Дикий
Торецьк під загрозою, а Часів Яр боронять навіть бійці ГУР, бо не вистачає людей, — Дикий

Торецьк під загрозою, а Часів Яр боронять навіть бійці ГУР, бо не вистачає людей, — Дикий

На фронті відбувається суцільна м'ясорубка в режимі 24/7 і ЗСУ особливо не вистачає снарядів та поповнення особового складу. Зараз окупанти роблять три кроки вперед і два кроки відбивають Сили оборони, зазначає ветеран АТО.

ЗСУ досі відчувають нестачу артилерійських снарядів, а головною проблемою є нестача людей. Російські окупанти діють все активніше і намагаються промацувати слабкі місця впродовж лінії фронту, а під основними ударами зараз Часів Яр, під ризиком також Торецьк. Про це в інтерв'ю Фокусу розповів ветеран АТО та військовий експерт Євген Дикий.

Він зазначає, що людям треба перестати "залипати" в мапу проєкту DeepState й намагатись аналізувати за її допомогою ситуацію на фронті. Там все відбувається зовсім інакше і жодних висновків про прорив фронту чи його вирівнювання робити не можна.

"Жодна мапа не покаже вам, що насправді на фронті відбувається суцільна м'ясорубка в режимі 24/7, — каже Дикий. — Десь прорвались "орки", кудись підкинули підкріплення до ЗСУ; окупанти відбили 10 позицій, потім наші хлопці забрали їх назад. Як тут можна говорити про якесь стабілізування, якщо ворог більше оперує не захопленими населеними пунктами, а слабкими позиціями, які намагається промацати".

Але, як зазначає ветеран АТО, якщо прикинути ситуацію в цілому, то вона виглядає як "три кроки росіян вперед і два відбитих кроки з боку ЗСУ", тобто окупанти потроху просуваються. Зараз вони достатньо близько підішли до Торецька.

"Вибір Торецька з їхнього боку не несе стратегічної задачі, просто вони намагаються захопити все там, де слабша оборона, — акцентує Дикий. — Але Торецьк ніхто так легко здавати не збирається, хоча його окупація допоможе "оркам" розчистити один з флангів для їхнього подальшого наступу на Часів Яр".

Колишній військовий зазначає, що на фронті зберігається критичний дефіцит снарядів і дефіцит людей. Це основне, що треба знати людям в тилу.

"Не розкрию таємниці, але зараз під Часовим Яром воює навіть спецпідрозділ ГУР. Ось як виглядає нестача солдатів, — каже Дикий. — Тримати оборону за допомогою елітних спецпідрозділів все одно, що мікроскопом забивати цвяхи".

У ворога є конкретна мета — попри все взяти Часів Яр, говорить ветеран АТО. Під загрозою зараз ціла велика агломерація з чотирьох міст: Краматорськ, Слов'янськ, Костянтинівка та Дружківка. Але Часів Яр тримається дуже міцно, там непоганий укріпрайон, тому Генштаб України кидає туди всі запаси БК і всі ті резерви які зараз знаходить.

2 квітня президент України Володимир Зеленський розповів, що протягом квітня російські військові атакували мирні міста України за допомогою понад 300 ракет та такої ж кількості БПЛА типу Shahed. Крім цього, противник випустив понад 3200 керованих авіабомб.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом