"У китайців інше відчуття часу": Клімкін пояснив, як треба сприймати дипломатію Пекіну. Відео
"У китайців інше відчуття часу": Клімкін пояснив, як треба сприймати дипломатію Пекіну. Відео

"У китайців інше відчуття часу": Клімкін пояснив, як треба сприймати дипломатію Пекіну. Відео

У своїй зовнішній політиці Китайзавжди орієнтується на себе самого і ніколи – на когось іншого. Китайці мають свій сенс дипломатії, який відрізняється від європейського, і завжди діють так, як буде вигідно насамперед їм самим.

Про це у новому випуску програми Oboz.Talk розповів дипломат і колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін. Він пояснив, що Китай не сидить на двох чи трьох стільцях, як може скластися враження. Він завжди тільки прокитайський.

Клімкін прокоментував сплеск дипломатії, що останнім часом спостерігається у Піднебесній. Там побували, зокрема, президент Франції Еммануель Макрон, німецький канцлер Олаф Шольц, держсекретар США Ентоні Блінкен, збирається італійська прем'єрка Джорджа Мелоні.

"Китай ніколи не погоджується на зустрічі і на візити, якщо не бачить для себе в цьому зисків і не бачить для себе в цьому розуміння своїх бенефітів політичних і, власне, іміджових", – пояснив Клімкін.

"Як вони готові ангажуватися, ми побачимо в найближчі тижні і місяці. Китайці нічого не роблять сьогодні на завтра. Вони живуть в вічності, у них інше відчуття часу", – додав дипломат.

За його словами, чи приїде представник Китаю на саміт миру, що відбудеться у червні в Швейцарії, наразі невідомо, це залежатиме від результатів зазначених зустрічей.

"Якщо там не буде Китаю на високому рівні, це не означає, що Китаю це байдуже. Китайці мають свій сенс дипломатії, який відрізняється від нашого європейського", – пояснив Клімкін.

За його словами, зважати варто буде на дії Китаю після зустрічі високого рівня: готовність працювати практично, підтримувати рівень дискусії.

Дипломат прокоментував також співпрацю Китаю з РФ, наголосивши, що це Москва тяжіє до Пекіна і стає залежною, а не навпаки.

"Що стосується китайської логіки надалі, Китай буде уважно думати, як дотримуватись навіть своїх червоних ліній, зокрема, щодо непостачання летальної зброї, думати, що робити в сенсі технології. Звичайно, дуже складно запровадити ефективні санкції щодо китайських компаній", – зауважив ексміністр.

"Те, що він буде допомагати російському режиму станом на сьогодні, звичайно, оскільки йому це вигідно. Але він допомагатиме так, як йому вигідно, коли вигідно і за таких умов, як це Китаю вигідно. Китай завжди прокитайський", – переконаний Клімкін.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– Візит Блінкена до Китаю відбувся незабаром після того, як президент Байден підписав пакет іноземної допомоги для стримування китайської агресії проти Тайваню. Частина законопроєктів також містить ймовірну заборону TikTok у США, аби обмежити зростаючий вплив КНР. Усе це, звісно, не до вподоби Пекіну.

– США пригрозили Китаю санкціями за сприяння передачі зброї Північної Кореї до Росії. Поведінка Пекіна створює ризики в регіоні, а також є "прямою неповагою" України.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом