"У нас немає зброї": Україна на межі нового наступу РФ, — ГУР
"У нас немає зброї": Україна на межі нового наступу РФ, — ГУР

"У нас немає зброї": Україна на межі нового наступу РФ, — ГУР

Представник ГУР Вадим Скібіцький заявив, що російська армія вже не така "зарозуміла", якою була 2022 року. Кремль застосує "трирівневий" план із дестабілізації України.

Росія буде далі намагатися захопити Донецьку та Луганську області України. Це завдання не змінилося. Ба більше, ЗС РФ поставили завдання окупувати "що-небудь" до 9 травня або перед візитом президента РФ Володимира Путіна в Китай. Про це розповів заступник голови ГУР Міноборони України генерал-майор Вадим Скібіцький, пише The Economist.

Ситуація, за його словами, зараз складна і може стати ще гіршою.

"Наша проблема дуже проста: у нас немає зброї. Вони завжди знали, що квітень і травень будуть для нас важким часом", — сказав Скібіцький.

Наступ на Часів Яр

Він зазначив, що зараз Україна обороняє Часів Яр у Донецькій області. Це місто "зберігає ключ" до подальшого просування Росії до більших міст регіону.

За словами Скібіцького, ймовірно, захоплення міста — це питання часу. Щоправда, все залежить від формування резервів і постачання допомоги від Заходу.

"Не сьогодні і не завтра, звичайно, але все залежить від наших резервів і поставок", — сказав він.

Скібіцький заявив, що Україна далека від стабілізації ситуації, а Росія кидає "все", що може, для досягнення своїх цілей. Ба більше, російська армія вже не така "зарозуміла", якою була у 2022 році. Тепер окупанти діють за чітким планом і з єдиним командуванням.

Напад на Харків

За словами Скібіцького, Росія готується до наступу в районі Харківської та Сумської областей на північному сході. Коли це станеться — залежить від стійкості української оборони на Донбасі. Основний наступ РФ розпочнеться наприкінці травня або на початку червня. У війні проти України Росія вже використовує 514 000 сухопутних військовослужбовців.

Він зазначив, що угруповання військ РФ, яке розташоване поруч із Харківською областю, налічує 35 тисяч осіб. Кремль хоче його розширити до 50-70 тисяч військовослужбовців. Також РФ формує резерви в центральній частині країни, які можуть бути відправлені на підмогу до інших окупантів.

Скібіцький зазначив, що навіть цього не буде достатньо для захоплення такого великого міста, як Харків, однак цих сил вистачить для дрібнішого завдання.

"Швидка операція по входу і виходу: можливо. А ось операція зі взяття Харкова або навіть міста Суми — це інший порядок. Росіяни це знають. І ми це знаємо", — сказав він.

Що планує робити Росія

Генерал сказав, що травень стане ключовим місяцем, оскільки Росія застосує "трирівневий" план із дестабілізації України. Перша частина плану — військова. Незважаючи на те, що Конгрес США із запізненням дав добро на збільшення військової допомоги, минуть тижні, перш ніж вона дістанеться до лінії фронту.

Другою частиною плану, як зазначив Скібіцький, є російська дезінформаційна кампанія, спрямована на підрив української мобілізації та політичної легітимності президента Володимира Зеленського, чий термін правління теоретично закінчується 20 травня. Хоча Конституція явно допускає безстрокове продовження президентства у воєнний час.

Третя частина плану, за словами генерала, — це невпинна кампанія Росії з ізоляції України на міжнародному рівні.

З грудня ситуація трохи покращилася, але генерал Скібіцький не хоче оголошувати про припинення надзвичайної ситуації. Українські чиновники занепокоєні тим, що наступна хвиля мобілізованих новобранців призведе до невмотивованих солдатів із поганим моральним духом. Єдиним рятівним моментом, за словами генерала, є те, що Росія стикається з аналогічними проблемами. Її армія невпізнанна серед професійного корпусу, який розв'язав війну. Але Росії ще належить кинути їх у бій, розтягуючи і без того напружену обороноздатність України.

Нагадаємо, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що війна в Україні затягнеться на 5 років, НАТО хоче вкласти в Україну $100 млрд доларів. Угорський міністр нагадав, що Будапешт не змінює свою позицію про необхідність переговорів і вважає, що з часом географія війни може розширитися.

Теги по теме
Украина Россия война Вооруженные силы Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом