У Раді запропонували обміняти екснардепа Шуфрича на журналістів, які утримуються в РФ
У Раді запропонували обміняти екснардепа Шуфрича на журналістів, які утримуються в РФ

У Раді запропонували обміняти екснардепа Шуфрича на журналістів, які утримуються в РФ

Наразі, за словами голови комітету з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, у російському полоні перебувають 26 українських журналістів, серед яких п’ятеро жінок. Стосовно ще двох медійників інформація уточнюється.

Серед тисячі цивільних заручників, які утримуються у російському полоні, перебувають щонайменше 26 українських журналістів, котрих викрадено у різний час на окупованих територіях України. Про це йшлося у програмі "Звільніть наших рідних" в ефірі "Громадського радіо" 30 квітня.

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин звернув увагу, що міжнародні організації, які опікуються поверненням військовополонених, профільні громадські організації на кшталт "Репортери без кордонів", Світовий інститут преси, Всесвітня федерація журналістів шукають механізми обмінів та повернення кожного українського цивільного заручника додому, в тому числі й українських медійників.

Юрчишин підкреслив, що ситуація ускладнюється тим, що стосовно військовополонених зазвичай є міжнародний механізм повернення додому. Щодо цивільних, то їх не можна навіть вважати військовополоненими, вони насправді — заручники в Росії.

Проте українська медійна спільнота і Координаційний штаб з питань військовополонених, громадські організації, світова спільнота шукають можливості повернення українських журналістів. Наразі, за словами Юрчишина, це 26 людей, серед яких п’ятеро жінок. Стосовно ще двох журналістів інформація уточнюється.

Як акцентував Юрчишин, була навіть пропозиція, яка, на його погляд, достатньо слушна. Це — обміняти колишнього нардепа Нестора Шуфрича, який, мабуть, дорогий своїм кураторам з російської влади, на всіх медійників з України, викрадених з початку війни у 2014 році під час окупації на захоплених землях, на тимчасово окупованих територіях — на Донбасі, півдні країни, в АР Крим. За словами Юрчишина, звучать й такі пропозиції, як обмінювати активи російських посадовців та олігархів на цивільних людей, котрі перебувають у російському ув’язненні.

Голова комітету розповів про основні положення постанови, яку підтримала Верховна Рада стосовно звільнення журналістів — заручників режиму лідера РФ Володимира Путіна, про дії, які здійснюють українські правозахисники задля звільнення цивільних, яких росіяни вважають нібито своїми громадянами і судять за законами РФ.

"Наше ключове завдання — аби кожна українська людина була повернута, аби кожен цивільний громадянин України повернувся додому, так само як і військовополонений", — уточнив Юрчишин.

Важливо Діти, військовополонені та цивільні: стало відомо, скільки українців зникли за особливих обставин

Нагадаємо, Фокус писав, що станом на 5 жовтня 2023 року в Україні офіційно налічувалося понад 26 тисяч осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Крім того, У Національному олімпійському комітеті рекомендували українським спортсменам уникати й ніяк не взаємодіяти з "нейтральними" спортсменами з Росії та Білорусі.

Теги по теме
Россия Журналисты обмен пленными
Источник материала
Поделиться сюжетом