Українські школярі показали один із найвищих показників стійкості в світі: результати дослідження
Українські школярі показали один із найвищих показників стійкості в світі: результати дослідження

Українські школярі показали один із найвищих показників стійкості в світі: результати дослідження

Дослідження соціально-емоційних навичок (ДоСЕН) показало, що українські підлітки, попри повномасштабну війну Росії проти України, піклуються про своє здоровʼя. Зокрема, йдеться про сон протягом 8 годин, регулярні сніданки, споживання фруктів та овочів, а також виконання фізичних вправ. Натомість в їхніх однолітків з інших країн-учасниць моніторингу такі показники дещо нижчі. Крім того, українські школярі мають один із найвищих показників стійкості у світі – 12%. 

Результати ДоСЕН опубліковано на офіційному сайті Державної служби якості освіти. В ньому також зазначено, що школярі, які вказували, що піклувалися про своє здоровʼя, частіше помічали в себе розвиненіші соціально-емоційні навички, кращу задоволеність життям та психологічне благополуччя. Особливо це стосувалось регуляції емоцій, виконання завдань та енергійності.

"Дослідження дало незвичайні результати. Виявилося, що українське учнівство має показник стійкості на рівні 12% – один із найвищих у світі, що засвідчує розвиненість соціально-емоційних навичок. Наші учні й учениці ліпше піклуються про своє здоров’я, адже рідше пропускають сніданки, частіше виконують фізичні вправи, споживають фрукти та овочі, краще сплять попри все та мають найнижчий рівень так званої навчальної тривожності", – сказав голова ДСЯО Руслан Гурак.

Водночас, споживання алкоголю та куріння цигарок серед 15-річних підлітків особливо не відрізняється від середніх показників у країнах-учасницях ДоСЕН.

Дослідження показало, що зв’язок між навичкою довіри та станом здоров’я і благополуччя в Україні проявився сильніше, ніж у середньому по ДоСЕН. 

Українські дівчата в середньому засвідчили в себе гірше психічне благополуччя, вищу навчальну тривожність та слабше піклування про своє здоровʼя ніж хлопці. Проте різниці в плані задоволеності життям і стосунками з іншими не спостерігається. Водночас, хлопці показали про гіршу задоволеність власним тілом, ніж дівчата.

У середньому серед всіх країн ДоСЕН 15-річні школярки здебільшого засвідчили гірші результати свого здоров’я і благополуччя, ніж хлопці, за всіма показниками.

У дослідженні порівнюються результати України з середніми показниками по країнах/місцевостях-учасницях ДоСЕН. До них належать: Боґота (Колумбія), Болгарія, Гельсінкі (Фінляндія), Ґумма (Японія), Делі (Індія), Дубай (Об’єднані Арабські Емірати), Емілія-Романья (Італія), Іспанія, Кудус (Індонезія), Мексика, Перу, Собрал (Бразилія),Турин (Італія), Цзінань (Китай) і Чилі.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як самотність у середній школі впливає на успішну кар'єру. 

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны