Apple відзвітувала про падіння продажів iPhone та iPad
Apple відзвітувала про падіння продажів iPhone та iPad

Apple відзвітувала про падіння продажів iPhone та iPad

Ще задовго до публікації квартального звіту Apple аналітики обговорювали зниження попиту на iPhone в Китаї, і офіційна статистика показала, що прибуток від реалізації смартфонів цієї марки в цілому впав на 10%. Сукупний виторг Apple скоротився на 4%, але компанія підбадьорила інвесторів заявою про наміри витратити на викуп власних акцій $110 млрд.

Подібні масштаби викупу є найбільшими в історії Apple, як пояснює CNBC, а з урахуванням досягнення виручкою компанії вищого значення порівняно з очікуваннями ринку, все це забезпечило умови для зростання котирувань акцій Apple більш ніж на 6% після закриття торгів. Минулого року Apple витратила на викуп акцій $90 млрд, а $110 млрд ця сума досягне вперше цього року.

Сукупний виторг Apple скоротився на 4% рік до року до $90,75 млрд, але виявився вищим за очікувані $90,04 млрд. Реалізація iPhone принесла компанії на 10% менше, ніж роком раніше — $45,96 млрд, хоча очікування становили $46 млрд суті, Apple отримує від реалізації смартфонів трохи більш ніж половина своєї виручки, і цей вид продукції, як і раніше, дуже важливий для бізнесу компанії. Чистий прибуток Apple у минулому кварталі скоротився на 2% до $23,64 млрд порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Норма прибутку досягла 46,6%, у повній відповідності до очікувань ринку.

За словами генерального директора Тіма Кука (Tim Cook), перший квартал минулого року сформував високу базу для порівняння, оскільки тоді поставки iPhone зросли в грошовому вираженні на $5 млрд через відкладений попит, який був сформований восени 2022 року через санітарні локдауни. Китаї, які заважали підрядникам компанії випускати смартфони у потрібних кількостях. Якщо не враховувати цей фактор, то постачання iPhone минулого кварталу зросли б у річному порівнянні, як пояснив Тім Кук, і в компанії до підсумків періоду ставляться саме так. Безпосередньо виручка від реалізації iPhone у минулому кварталі мала залишитися на торішньому рівні, якби не горезвісний відкладений попит.

На напрямку комп’ютерів Mac виручка компанії зросла на 4% до $7,45 млрд, але до рівня 2022 вона все одно дотягнутися не змогла. Представлені у березні поточного року ноутбуки MacBook Air на основі процесорів сімейства M3 виступили головним локомотивом продажів у минулому кварталі.

У категорії «інших продуктів», яка охоплює годинник Watch і навушники AirPods, виручка компанії скоротилася на 10% рік до року до $7,9 млрд категорія товарів тільки починає свій ринковий шлях.

У сегменті планшетів виручка Apple скоротилася на 17% до $5,6 млрд, нових моделей iPad компанія не випускала з 2022 року. Як очікується, нові планшети Apple будуть представлені на заході 7 травня, і Тім Кук підтвердив, що у компанії «є більше плани, про які вона оголосить» не лише цього місяця, а й на червневій конференції для розробників WWDC 2024. У поточному кварталі Apple очікує зростання виручки від планшетів на двозначну кількість відсотків.

Минулого кварталу непогано виступив напрям послуг, оскільки Apple збільшила профільний виторг на 14,2% до $23,9 млрд. Відповідну суму формували підписки, ліцензійні угоди з пошуковими платформами та платіжні послуги. Кількість платних передплатників на послуги Apple перевищує 1 млрд людей. У поточному кварталі напрямок послуг має збільшувати виручку приблизно тими ж темпами, що й упродовж двох попередніх кварталів, як вважають у Apple.

Занепокоєння аналітиків зниженням попиту на продукцію Apple у Китаї компанія розвіяла досягненням у цьому регіоні виручки у розмірі $16,37 млрд проти очікуваних $15,25 млрд. Втім, у річному порівнянні виручка Apple у Китаї все ж таки знизилася на 8 %, але це відповідає загальному вектору. Тім Кук взагалі заявив, що дуже впевнений у китайському ринку, особливо якщо говорити про довгострокову перспективу, а не найближчі тижні. Фактично, за його словами, продаж iPhone в минулому кварталі в Китаї зріс.

Окрім обіцянки витратити на викуп власних акцій $110 млрд, компанія підняла розмір дивідендів із $0,24 до $0,25 на акцію. Квартальний прогноз на цей період компанія в чистому вигляді не опублікувала, але Тім Кук в інтерв’ю CNBC зізнався, що розраховує на зростання виручки на кілька відсотків у другому кварталі. За прогнозами сторонніх аналітиків, виручка Apple у поточному кварталі зросте з $81,8 до $83,23 млрд у річному порівнянні.

Источник материала
Поделиться сюжетом