Як розмножити монстеру: перевірені способи
Як розмножити монстеру: перевірені способи

Як розмножити монстеру: перевірені способи

Монстеру можна назвати однією з найбільш ефектних кімнатних рослин. Її величезне ажурне листя створює атмосферу затишку і додає ноток екзотичності в інтер’єр.

Якщо ви хочете прикрасити монстерою свою оселю, купувати цілу рослину зовсім не обов’язково. Ви можете взяти частину рослини у знайомих і вкорінити її самостійно. OBOZ.UA розповість, як зробити це правильно.

Верхівковий живець

Практично будь-яку рослину можна розмножити, зрізавши з неї верхівковий живець. У монстери він має містити не менше двох міжвузлів, щоби вона успішно вкорінилась. Помістіть цей живець у відповідну за розміром посудину з водою і додайте на дно 1-2 цілих таблетки активованого вугілля – вони слугуватимуть фільтром для рідини.

Як мінімум одне з міжзвулів має бути занурене під поверхню. А посудина із живцем – стояти у теплому добре освітленому розсіяним світлом місці. Перші корінці мають з’явитись за 3-5 тижнів. Але не поспішайте саджати монстеру у ґрунт – дайте їм вирости хоча би до 5 сантиметрів, а ще краще дочекайтесь появи добре розвинених вторинних коренів.

Стебловий живець

Такий фрагмент рослини укорінюється дуже добре. Отримати його можна після чергової обрізки монстери. Візьміть шматочок стебла рослини, але простежте, щоби на ньому було хоча би два повітряних корінці. Вкорінювати такий шматочок можна безпосередньо у ґрунті. Підійде навіть універсальна суміш, але ще краще буде взяти спеціальний субстрат для декоративнолистяних рослин. Також можна приготувати грунт для монстери самостійно, змішавши 2 частини торфу, 1 частину моху та 1 частину кокосових чіпсів великої фракції.

Покладіть живець на поверхню землі так, щоби як мінімум один корінець був направлений углиб землі. Обприскайте місце дотику м’якою водою і накрийте горщик з рослиною прозорою плівкою або склом. Раз на 5-7 днів відкривайте парник, щоби дати монстері подихати. Приблизно за 2-3 тижні вона має відростити досить міцний корінь і заглибити його субстрат.

Листок

Напевно, найскладніший спосіб розмноження монстери – це листком. Для нього підійде тільки той листок, який зрізали разом із фрагментом стебла. Тільки в такому разі на ньому буде брунька, з якої розвинеться корінь.

Як і у випадку з кореневим живцем, помістіть листок у посудину з водою, в яку покладіть активоване вугілля. Листок при цьому має бути занурений приблизно на третину. За деякий час у цьому місці з’являться корінці. Дайте їм зміцніти і лише тоді саджайте монстеру в горщик.

Укорінення повітряного живця

Цей спосіб не потребує зрізання частини монстери, але потребуватиме певних навичок. Візьміть трошки моху або кокосового волокна, оберніть ним частину рослини з повітряним коренем, змочіть субстрат і відносно вільно примотайте його до пагона харчової плівкою. Не давайте субстрату пересихати.

З часом корінь почне проростати у мох і у цьому місці почнуть формуватись молоді листочки. Коли їх стане 2, а краще 3, це фрагмент можна зрізати з материнської рослини і висадити у горщик.

Поради з догляду за монстерою

Рослина є ліаною, тобто її стебло залишається однаково тонким впродовж усього життя. Це означає, що монстеру потрібно прив’язувати до опори, щоби вона не зламалась під вагою власного листя.

При розмноженні монстери важливо не поспішати. По-перше, у холодну пору року вона може давати корінці досить довго. Проявіть терпіння і дочекайтесь, поки вони не просто проб’ються, але й відростуть хоча би на 5 см і дадуть вторинні корені. Раніше пересаджувати рослину не варто – їй потрібна міцна коренева система.

Нове листя почне з’являтись на молодій рослині теж нешвидко. Дайте монстері хоча би 1-2 місяці. Хоча може знадобитись навіть більше часу, якщо ви вирішили розмножувати її взимку.

Щоби живець добре почувався, постарайтесь міняти йому воду якомога частіше. Монстера дуже чутлива до якості води, тому важливо не допускати її застою.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як виростити в горщику на підвіконні кущову троянду.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом