ОП: На «Саміті миру» буде вироблена переговорна позиція України, яку передадуть РФ
ОП: На «Саміті миру» буде вироблена переговорна позиція України, яку передадуть РФ

ОП: На «Саміті миру» буде вироблена переговорна позиція України, яку передадуть РФ

Учасники «Саміту миру», який пройде в червні у Швейцарії, вироблять спільну переговорну позицію України, яку передадуть Росії.

Про це заявив речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров виданню Deutsche Welle.

Напередодні заступник начальника Головного управління розвідки Вадим Скібіцький сказав, що Україна не зможе перемогти Росію на полі бою. За його словами, навіть якщо ЗСУ відтіснять російські окупаційні війська до кордонів, це не закінчить війну. Скібіцький додав, що такі війни можуть закінчитися лише договорами.

Але переговори не відбудуться зараз. Скібіцький зазначив, що наразі Україна та Росія намагаються зайняти «найвигіднішу позицію», а самі перемовини можуть розпочатися не раніше другої половини наступного року.

DW нагадала, що 30 вересня 2022 р. РНБО ухвалила рішення, яким констатувала неможливість ведення переговорів з Росією. Зеленський своїм указом ввів це рішення в дію.

Однак тепер, у відповідь на запит DW, Никафоров заявив: «Україна та Швейцарія організовують „Саміт миру“, на якому країни світу, які шанують міжнародне право та статут ООН, мають виробити спільну переговорну позицію і передати її Росії. Це і стане першим кроком до справедливого миру».

Саміт відбудеться у Швейцарії 15-16 червня на рівні лідерів держав світу. На нього запросили понад 160 делегацій з усіх континентів. Росію не запрошували.

«Швейцарія завжди проявляла відкритість щодо запрошення Росії на цей саміт. Однак Росія неодноразово публічно заявляла, що вона не зацікавлена брати участь у цьому першому саміті. Швейцарія переконана, що Росія повинна бути залучена до цього процесу. Без Росії він є немислимий», — заявили в швейцарському Міністерстві закордонних справ.

Источник материала
Поделиться сюжетом