Повної конфіскації заморожених активів Росії не буде? В G7 це більше не обговорюють – FT
Повної конфіскації заморожених активів Росії не буде? В G7 це більше не обговорюють – FT

Повної конфіскації заморожених активів Росії не буде? В G7 це більше не обговорюють – FT

Країни G7 ("Великої сімки") більше не обговорюють повну конфіскацію заморожених російських активів – незважаючи на те, що Україна наполягає на цьому. Натомість там вивчають альтернативні способи отримання фінансування із заморожених коштів. Наприклад, США запропонували залучити фінансування для України через позику чи облігації під заставу майбутніх прибутків від заморожених активів.

Про це повідомляє Financial Times. Втім, наголошується, ЄС має інший план на ці гроші. Там, зокрема, хочуть:

  • використовувати більшу частину поточних і майбутніх доходів Euroclear (депозитарій, де зберігається левова частка заморожених активів Центробанку Росії) від активів РФ насамперед для спільних закупівель зброї для України.
  • використовувати отриманий до середини лютого прибуток як буфер для Euroclear від судових витрат та ризиків.

Проте, наголошується, цей план – який ще й вимагає схвалення всіх 27 країн-членів ЄС – у разі його реалізації приноситиме невелику суму. Залежно від динаміки відсоткових ставок, вона складатиме лиш близько 3 млрд євро на рік.

Водночас, зазначається, чиновники ЄС переймаються безпекою європейських активів, які все ще перебувають у Росії. Особливо у світлі того, що Москва пообіцяла вжити заходів у відповідь.

Погіршує ж ситуацію, розповідають автори матеріалу, той факт, що такі країни, як Індонезія та Саудівська Аравія, докладають зусиль до того, щоб ЄС не конфісковував активи РФ. Причина цього проста – побоювання за майбутнє власних резервів, що зберігаються на Заході.

Загалом, констатується, на думку противників конфіскації, цей крок може створити небезпечний прецедент у міжнародному праві. Який нібито може поставити під загрозу не лише інтереси будь-якої країни, яка ворогує із західними столицями, а й міжнародний правопорядок.

Прихильники ж повної конфіскації активів РФ на чолі зі США вважають, що це забезпечить фінансовий імпульс. І може дати Україні перевагу у війні.

Проте, констатується, офіційні особи G7 приватно заявляють, що це питання більше не розглядається.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас Президент України Володимир Зеленський поставив уряду завдання домогтися направлення заморожених на Заході російських активів в Україну. І тому створюється окрема підгрупа, яка працюватиме питанням конфіскації російських суверенних активів там.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом