Шольц із сарказмом висловився щодо вимог України про постачання Taurus - Bild
Шольц із сарказмом висловився щодо вимог України про постачання Taurus - Bild

Шольц із сарказмом висловився щодо вимог України про постачання Taurus - Bild

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що "не можна давати зброю навіть тим, кого вважаєш друзями".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц потрапив у публічний конфуз - під час зустрічі з жителями міста Люнебург (ганзейського населеного пункту у федеральній землі Нижня Саксонія). Про це пише німецьке видання Bild.

Городяни прямо запитали Шольца, чому офіційний Берлін наразі так і не запустив постачання офіційному Києву німецьких далекобійних ракет Taurus. Той у відповідь не придумав нічого кращого, ніж віджартуватися.

"Є зброя, яку можна поставляти, тільки якщо зберігається контроль за всім, що з нею роблять. І тут не можна вести дебати, немов між друзями: "Ти що, мені не довіряєш?" Звісно, я довіряю моєму другові. Але я б не став давати кожному всю зброю", - сказав Шольц і негайно зареготав.

У відповідь жураліст Bild Юліан Левеніч прямо назвав відповідь Шольца "несмачним жартом за рахунок українців".

"Шольца веселить власний жарт - у той час як українці щодня стикаються зі смертю від російських ракет і дуже сподіваються на Taurus, щоб перерізати Путіну шляхи постачання. Ефект від цього виступу: канцлерка знову "розносить" українців. Хоча бачить у них друзів. Але, очевидно, не довіряє їм настільки, щоб поставити потрібну їм зброю", - написав він.

Ракети Taurus - що про них відомо

Taurus Kepd 350/150 - німецько-шведська авіаційна крилата ракета класу "повітря-поверхня" великої дальності. Вона призначена для високоточних ударів і ураження високозахищених і заглиблених цілей без заходу літака-носія в зону ППО противника.

Taurus позиціонується виробником як сімейство модульних ракет, які можуть бути оснащені різними типами БЧ і стартувати з різних типів платформ: наземних, морських і авіаційних (без заходу носія в зону ураження ППО противника).

Ракета має вагу 1400 кг і довжину 5 метрів. Офіційна дальність польоту - 500 км.

Базова модель ракети TAURUS оснащена тандемною бетонобійною бойовою частиною типу MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator, High Sophisticated and Target Optimised). Лідируючий заряд бойової частини - кумулятивний, основний заряд - фугасний, він розміщений у високоміцному корпусі, форму якого оптимізовано для пробивання бетону і важких порід ґрунту. Вага фугасного заряду разом із корпусом становить 400 кг, тоді як загальна вага бойової частини - 480 кг.

Висота польоту ракети становить 30-70 метрів, максимальна швидкість - 0,60-0,95 Маха. Наведення ракети на ціль відбувається за кількома системами: IBN (навігація на основі зображень), INS (інерціальна навігаційна система), TRN (навігація з прив'язкою до місцевості) і MIL-GPS (система глобального позиціонування).

З відкритих джерел відомо, що Німеччина замовила 600 таких ракет у період з 2005 по 2010 рік. Нинішня ринкова вартість однієї ракети становить близько 1,2 млн доларів США.

Передача ракет Taurus Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився проти надання Україні ракет Taurus, стверджуючи, що це може втягнути Німеччину у війну.

Партнери Шольца в урядовій коаліції підштовхують канцлера відмовитися від протидії передачі крилатих ракет Taurus Україні. Однак Шольц стурбований можливим використанням ракет проти Росії і побоюється розміщення німецьких солдатів в Україні, що зробить їх учасниками війни.

Німецька опозиція ХДС/ХСС вимагає пояснень від канцлера Олафа Шольца щодо його висновків про передачу Україні ракет Taurus, які, за його словами, можуть втягнути Німеччину у війну з Росією. Парламентарії хочуть з'ясувати, як канцлер дійшов таких висновків без підтверджень від військових або виробника ракет.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок підтримала ідею свого британського колеги Девіда Кемерона про обмін крилатими ракетами з Великою Британією, щоб Україна могла отримати далекобійну зброю.

Інші новини:

Источник материала
Поделиться сюжетом