Урожай на балконі: як вирощувати картоплю у відрі або вазоні
Урожай на балконі: як вирощувати картоплю у відрі або вазоні

Урожай на балконі: як вирощувати картоплю у відрі або вазоні

Виростити картоплю в контейнері цілком реально. Крім того, можна отримати досить хороший урожай.

Не кожна дачна ділянка досить велика, щоб можна було посадити на ній все, що хочеться. У цьому випадку від якихось культур доводиться відмовлятися, або місце для їхньої посадки буде дуже обмежене. Якщо ваш город не вирізняється значними розмірами, а картоплю виростити все ж таки хочеться, то можна скористатися слушною порадою,як садити картоплю на маленькій ділянці. Суть цього методу в тому, щоб садити картоплю у відра або вазони.

До речі, щоб урожай був багатим, для посадки потрібно вибрати правильний сорт. Докладніше читайте в матеріалі: Шалений урожай гарантовано: які найкращі сорти картоплі в Україні.

Чому варто вирощувати картоплю у відрах

Цей спосіб посадки картоплі має низку переваг.

По-перше, можна отримати дуже ранній урожай картоплі, оскільки відра нагріваються, внаслідок чого процес вегетації рослин прискорюється.

По-друге, картопля не хворітиме. Наприклад, фітофтороз їй не загрожує. Як правило, ця проблема виникає в другій половині літа, а картопля у відрах встигає повністю вирости до цього часу.

По-третє, садити таким чином картоплю можна не лише на дачі. Виростити врожай можна навіть на підвіконні або на балконі у квартирі.

Як садити картоплю на маленькій ділянці

Для того щоб посадити картоплю за таким методом, вам знадобиться старе відро або будь-яка інша ємність схожого розміру.

Можна взяти широкий, але не глибокий контейнер-горщик з хорошими дренажними отворами.

Глибокий горщик не потрібен, тому що коріння у картоплі залягає не глибоко, а в самому верхньому шарі.

Як посадити картоплю в горщик / Скріншот

На дно горщика потрібно покласти дренаж для поліпшення повітряної циркуляції у вигляді керамзиту, піску, гравію. Якщо цього всього немає, то скористайтеся пластиковою кришкою від торта.

Дренаж допоможе захистити картоплю від перезволоження в дощове літо - коріння не буде підгнивати.

Контейнер потрібно заповнити багатою поживними речовинами землею, чорноземом, змішаним із компостом або гноєм. Рекомендується також кинути всередину жменю золи.

Яку картоплю краще брати для посадки?

Картоплю для посадки потрібно вибирати не дуже велику, але обов'язково пророщену.

Щоб проростити картоплю, покладіть її у вологе і тепле місце на кілька днів. Якщо такого місця немає, то можна використовувати прозорий поліетиленовий пакет. Але не варто зав'язувати його наглухо - має бути достатньо повітряної циркуляції. Також пакет дасть змогу підвищити вологість навколо картоплі.

Пакет з картоплею потрібно покласти на сонячне місце, наприклад, на підвіконня. Паростки з'являються дуже швидко, особливо навесні.

Перед посадкою картоплю потрібно обов'язково проростити / скріншот

Якщо картопля велика, її необхідно розрізати на частини. Кожна частина повинна мати "вічка".

Щойно порізану картоплю, навіть якщо вона має пророщені "вічка", садити не можна. Вона, найімовірніше, загниє, особливо в умовах підвищеної вологості. Тому після розрізання картоплі потрібно її підсушити до утворення захисного шару.

Як садити картоплю у відро або вазон

Якщо горщик по діагоналі невеликий (близько 40 см), то посадити достатньо всього дві великі картоплі. Кущ може вирости досить великий, тому йому необхідно достатньо місця.

Заглиблюють картоплю в землю на ширину долоні (15 см). Паростки мають бути трохи видно на поверхні.

Після цього картоплю необхідно полити і поставити на сонячне місце в саду або на підвіконні. Картоплю у вазоні потрібно регулярно поливати.

На визрівання картоплі потрібно від 80 до 120 днів.

Якщо листя стало жовтіти, а стебла сохнуть, значить картопля майже готова.

Ось такий урожай можна отримати, вирощуючи картоплю у вазоні / скріншот

Раніше Главред писав,як правильно садити кабачки у відкритий ґрунт - яке добриво вносити прямо в землю, щоб отримати багатий урожай.

Вам також може бути цікаво:

Источник материала
Поделиться сюжетом