Її неможливо підслухати та складно заглушити: як працює унікальна рація "Хімера"
Її неможливо підслухати та складно заглушити: як працює унікальна рація "Хімера"

Її неможливо підслухати та складно заглушити: як працює унікальна рація "Хімера"

Унікальна рація на озброєні української армії! Радіоелектронна система "Хімера" - її неможливо підслухати та складно заглушити. Михайло Манилюк розповість детальніше про розробку, яка довела свою ефективність у зоні бойових дій.

У цій кімнаті кілька чоловіків працюють над створенням засобу радіоелектронного зв'язку. Прилад нагадує старенький мобільний телефон.

Міша Рудомінський, розробник команди "Himera":

Це тактична система зв'язку, в рамках якої основним продуктом є тактична радіостанція, буквально ручна радіостанція, основною функцією якої є передача голосу. Це рація, але спеціально створена для використання на лінії фронту ефективно і захищено.

Розробники знають: усі підрозділи сил оборони мають бути на постійному зв'язку з командуванням під час операцій. Ця рація - відносно дешева та легка у використанні.

У нас всього є три кнопки. Одна велика кнопка - в неї великий функціонал: натискаєш, говориш, не говориш, віджимаєш - це одна її задача і даєш користувачам її в руки, говориш - ось кнопка, більш нічого не чіпай. Є комбінація клавіш. Можливо переключитись між групами, загальною групою, групою саперів, командирів тощо.

Керувати радіостанцією можна навіть через спеціальний застосунок у телефоні.

Міша Рудомінський, розробник команди "Himera":

Зазвичай, військова техніка складна у використанні, треба місяці, щоб навчитися нею користуватися, в ній там п'ятдесят кнопок, п'ятдесят функцій. Наша задача була зробити пристрій, який буде з однієї сторони дуже потужним і таким, що нами користуються хлопці з ГУР, ССО, з дуже складними задачами, іноді замість набагато дорожчої техніки Західних виробників.

Радіус дії "Хімери" близько двох кілометрів. Але його можна і збільшити.

Міша Рудомінський, розробник команди "Himera":

Завдяки тому, що в нас є вбудований функціонал МЕШ, тобто кожна радіостанція автоматично виступає ретранслятором і це відбувається не тільки через одну ретрансляцію, а декілька вряд, тобто два кілометри можна помножити, тобто деякі точки можуть бути на відстані вісім-десять кілометрів.

"Цілком таємно" - ще одна важлива функція "Хімери". Ворог постійно намагається вийти на частоти і заволодіти секретною інформацією. Але ця рація стійка до будь-яких радіоелектронних атак!

Міша Рудомінський, розробник команди "Himera":

Ми маємо більше шістдесяти п'яти версій прошивок, в середньому раз у два тижні, звичайно, це було на початку, зараз вже менше. Постійно на декілька тижнів були якісь зміни. І ми зараз вже на шостій версії нашого заліза і скоро будуть уже наступні. Тобто, ми дуже швидко ростемо, розвиваємось, якраз на основі цього постійного фідбеку.

Деталі для "Хімери" здебільшого вітчизняного виробництва, лише деякі - з-за кордону.

Міша Рудомінський, член команди "Himera":

Звичайно, що чіпи купуються за кордоном. Але важливо, що ми не працюємо на основі якоїсь існуючої платформи. Наскільки можна іти глибоко вниз і працювати з найбазовішим залізом - ми це робимо. І розробка, ми прям пишемо прошивку на ті чіпи. Тобто зборка, лиття, пайка робляться в Україні.

Виробники штампують тисячу таких засобів зв'язку на місяць. І одразу передають на фронт.

Міша Рудомінський, розробник команди "Himera":

Ми готові до того, що досить в реалістичні строки, ми говоримо менше ніж рік, вирости до десяти-двадцяти тисяч радіостанцій в місяць.

"Хімера" нашим захисникам сподобалася. Виробники також задоволені. Бо вже мають контракт на постачання тактичних радіостанцій до США. У планах команди - розширювати виробництво, поліпшувати функції "Хімери". А, можливо, й працювати над новим, ще кращим засобом зв'язку для українського війська.

Источник материала
Поделиться сюжетом